Wpis z mikrobloga

Oglądałem fragment relacji wyścigu kolarskiego w #rzeszow
Zjazd z górki w Słocinie V max 78 km/h.
Myślę... sprzęt za tyle kasy, a ja na amatorskim rowerze jechałem tam 70 km/h, więc szału nie ma.
Jednak jak zobaczyłem, że na podjeździe w Matysówce trzymają pod górę ponad 30 km/h to szczęka mi odpadała.
Ja tam się ledwo toczę.

Wszystkie rekordy lokalnych herosów na Strava poszły w p---u jak taki peleton tam przejechał ;-)

#rzeszow #rower #kolarstwo #rowerowyrownik #rowerowyrzeszow #strava
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wszystkie rekordy lokalnych herosów na Strava poszły w p---u jak taki peleton tam przejechał

@rraaddeekk: przy czym poważnego ścigania to tam nie było, nie dość że to młodziki, to jeszcze nie jakaś mega mocna obsada :)
  • Odpowiedz
  • 41
@marg-g okazuje się ze zjazd to nie problem, jednak pokazali klasę na podjazdach.
Jak ogladalem jakies tur de cos to sobie sprawy nie zdawalem z ich przewagi nad amatorami.
Dopiero jak zobaczyłem w akcji na znanej mi trasie to... czapki z głów.
  • Odpowiedz
@rraaddeekk: na górki na które ja jak się zagnę to wjeżdżam 20kmh (powiedzmy kilometr, 5%, czyli taka se hopka), Sylwester Szmyd 5 lat po skończonej karierze wjeżdża 33kmh, czyli tyle co ja po płaskim się muszę namachać z wywalonym jęzorem ;)
  • Odpowiedz
@rraaddeekk: Dla mnie to, co wykręcają zawodowcy to jest kosmos. Taki Kwiatkowski dostaje powiadomienia ze Stravy, czy przypadkiem nie jedzie samochodem ;) Wczoraj miał średnią 42.9 km/h na 200 km etapie, który płaski nie był - prawie 2500 m przewyższenia.
  • Odpowiedz
@rraaddeekk: I weź się tam właduj na tę 'górkę' kilka razy w ciągu dwóch godzin. Też tam jeżdżę sporo i to faktycznie dobrze 'uświadamia' jak słabo przeciętny zjadacz chleba wypada.
A jazdę z górki to oni bardziej traktują jako przerwę na batona i wodę. Wiele tam nie pedałowali, tylko pozycja aero i się toczyli.
  • Odpowiedz
Sylwester Szmyd 5 lat po skończonej karierze wjeżdża 33kmh, czyli tyle co ja po płaskim się muszę namachać z wywalonym jęzorem ;)

@cult_of_luna: to tylko pokazuje że kolarstwo jest dziś dużo czystsze niż kiedyś. Aha, no i Sylwester to nie był pierwszy lepszy kolarz z peletonu... będąc już trenerem w teamie Sagana też jeździł w trasy razem z kolarzami, na rowerze, a nie w wozie
  • Odpowiedz
@lukaszzz: nie no wiem, on cały czas śmiga po tym swoim Monako, ale jak zjedzie na stare śmieci to tu KoMy kosi nadal. Rocznik 1979 ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z drugiej strony nie sądzę żeby teraz się jakoś strasznie spinał. Na urlop tu jeździ. Raz na 2-3 miesiące kilka dni w Warszawie i kilka w bydgoskim Fordonie :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 14
@rraaddeekk: to norma, średnio opłaca się pedałować mocno na zjazdach ze względu na rosnące opory powietrza. Lepiej zaoszczędzić energię na podjazd. Dlatego zjazdy wcale nie muszą być szybsze niż u amatorów a właśnie podjazdy pokazują klasę
  • Odpowiedz
Myślę... sprzęt za tyle kasy, a ja na amatorskim rowerze jechałem tam 70 km/h,

@rraaddeekk: odkryłeś wielką prawdę o sprzęcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
porównaj sobie porównanie roweru z deca 1k ws za 30k. Przy czym ten za 30 ma lemondkę i gładkie opony.
  • Odpowiedz