Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dariusd: wypowiem się o BI, nie głosuję w ankiecie bo skad niby mialbym miec porownanie.

* szybkość dezaktualizacji wiedzy, a konkretnie - konieczności częstej nauki coraz to nowego materiału (trendów, bibliotek, narzędzi etc.)

Powiedziałbym, że dobry konsultant musi często aktualizować wiedzę bo jest teraz dużo migracji do cloudów i nowszych narzędzi. Same narzędzia są często updatowane. Ale z drugiej strony wszystko oparte jest na pewnych niewzruszonych fundamentach: SQL, modelowanie hurtownii
  • Odpowiedz
@dariusd: Podpisuję się pod tym co kolega @ostrykuc666 napisał.

Co więcej, wydaje mi się, że na rynku BI konkurencja jest sporo mniejsza niż klasycznym programistycznym.

Przygodę z BI zacząłem 3 lata temu, i udało mi się dotrzeć do bardzo satysfakcjonującego poziomu pracując i ucząc się tylko w pracy 8h/dzień - bez wielkich nakładów czasowych po pracy.
O ile jesteś bardzo komunikatywny, i potrafisz i dobrze czujesz się rozmawiając o abstrakcyjnych konceptach
  • Odpowiedz
@ostrykuc666 @Kiv: czyli rozumiem, że dobrze rozwinięte umiejętności miękkie i chęć do pracy z ludźmi/klientami są niezbędne do pracy na stanowisku programisty BI (zaznaczam: pyta(łe)m wyłącznie o stanowiska deweloperskie) ?
  • Odpowiedz
@dariusd: co do tooli chodziło mi bardziej o ranorex, tosca itp

A do nauki np nowe wersje selenium (3.0), frameworki typu webdriver.io które ciagle idą do przodu (bo wspomniałeś js), CI/CD - kiedyś wszystko stało na lokalnym jenkinsie, dziś sporo firm idzie w clouda np CircleCI albo nawet BitBucket ma swoje CI, generalnie chodzi o narzędzia
  • Odpowiedz
@dariusd: no chodzi właśnie o to, że nawet stanowiska deweloperskie często wymagają kontaktów z klientem, użytkownikiem końcowym. Jasne, wyobrażam sobie podejście że jesteś bi developer, dostajesz od analityka biznesowego co masz na wejściu i co ma być na wyjściu, robisz to a on czy ktoś inny prezentuje klientowi. Ale z mojego doświadczenia to byłem zaangażowany często od samego początku np. objaśnić coś w pre-sales, zrobić proof of concept i zaprezentować
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@dariusd: hmm, możesz trafić na stanowiska "bardzo developerskie" z mocno ograniczonym kontaktem i tylko łupać etle. Ale chyba naturalną progresją kariery w BI jest pójście bardziej w consulting a tam kontakt to klucz ;)
  • Odpowiedz