Hej różowe paski co się wam dzieje z kręgosłupami? Większość dziewczyn w wieku 20-30 lat, które znam non-stop skarżą się na bóle pleców i kręgosłupa i często biegają do doktorka w tej sprawie.
Z moich znajomych to jakieś 75% dziewczyn ma mniejsze lub większe problemy. O co chodzi?
Dzisiaj targałem ciężkie kartony i żeby było szybciej poprosiłem współpracowniczkę aby wzięła worek z ciuchami o wadze ok. 2-3 kg to spanikowała, że nie może bo jej się z plecami pogorszyło.
@SzubiDubiDu: wydaje mi się, ze w latach 90 kiedy przyszła na świat się większość moich równieśnikow nie było takiej świadomości o tym jak dbać o kręgosłup dziecka ( ͡°ʖ̯͡°) ja od małego mam problem z kręgosłupem przez wszystkie chodziki do których wsadzały mnie ciotki, ale tez nje tylko, zła postawa, garbienie się, ciezkie plecaki itd
Nie cwicza, nie dbaja, krzywo siedza, efekt jest jaki jest. Swego czasu, jakies 20 lat temu chyba, modne byly plecaki na jedno ramie - moze to dopiero wychodzi?
No i jak jakas nosi szpilki to od tego kregoslup po dupie obrywa
@SzubiDubiDu: raczej żadna osoba w tym przedziale wiekowym nie ma problemów z kręgosłupem, jeśli nie miała oczywiście jakiejś lordozy, wypadku itp
Na 90% to problemy wynikające ze słabych mięśni gorsetu odpowiadającego za stabilizację kręgosłupa, co skutkuje potem przykurczami mięśni chociażby, czy też nie możnością stania 39 minut w jednym miejscu, bo od razu ból. Wszystko da się wykraciwac z dobrym rehabilitantem w przeciągu miesiąca.
@SzubiDubiDu: mniej masy mięśniowej to kręgosłup musi więcej znosić. A że teraz większość rlscuje zdalnie to nie siedzą przy biurko w miarę zdrowo lecz przy stole na krześle lub na sofie.
@SzubiDubiDu: noszenie obcasów już w podstawówce i ciężkiej torby na ramię. Zaczynają jak mają 13-14 lat to po 10 latach kręgosłup boli. Źle dobrany biustonosz. Krzywa postawa podczas siedzenia i chodzenia. Zakładanie nogi na nogę. Odkryte kostki i plecy zimą. Brak mięśni które trzymają kręgosłup. Brak ruchu. Nie dbają o kręgosłup. Leczenie to zazwyczaj branie tabletek przeciwbólowych albo zastrzyków. Brak ćwiczeń na wzmocnienie kręgosłupa i całego ciała. Pewnie coś jeszcze ale
eh że im nie wstyd coś takiego podawać. a w tym kawałku kurczaka więcej panierki niż mięsa... nawet na sosie i sałacie oszczędzają #kfc #fastfood #jedzenie
Większość dziewczyn w wieku 20-30 lat, które znam non-stop skarżą się na bóle pleców i kręgosłupa i często biegają do doktorka w tej sprawie.
Z moich znajomych to jakieś 75% dziewczyn ma mniejsze lub większe problemy. O co chodzi?
Dzisiaj targałem ciężkie kartony i żeby było szybciej poprosiłem współpracowniczkę aby wzięła worek z ciuchami o wadze ok. 2-3 kg to spanikowała, że nie może bo jej się z plecami pogorszyło.
#rozowepaski #logikarozowychpaskow #zdrowie
Nie cwicza, nie dbaja, krzywo siedza, efekt jest jaki jest. Swego czasu, jakies 20 lat temu chyba, modne byly plecaki na jedno ramie - moze to dopiero wychodzi?
No i jak jakas nosi szpilki to od tego kregoslup po dupie obrywa
Na 90% to problemy wynikające ze słabych mięśni gorsetu odpowiadającego za stabilizację kręgosłupa, co skutkuje potem przykurczami mięśni chociażby, czy też nie możnością stania 39 minut w jednym miejscu, bo od razu ból. Wszystko da się wykraciwac z dobrym rehabilitantem w przeciągu miesiąca.
No ale to trzeba chcieć zmiany. Niektórzy
lata puszczania sie z erazmusami oraz cpanie chlanie sranie
Pewnie coś jeszcze ale