Wpis z mikrobloga

Po tym jak przeszedłem z #sql deva na #etl deva wzrosła mi aktywność rekruterów na #linkedin. Do tej pory tak #ostroznie miałem wpisane #dellboomi #boomi oraz #informaticacloud i ciągle odzywały się jakieś #krakow gdzie jest mi całkiem nie po drodze. Dziś dokładam #informaticapowercenter i ciekaw jestem co będzie ;D

BTW, dostałem dziś propozycję pracy jako sql dev w KE w Brukseli. Smutek tylko że płaca na poziomie ich średniej krajowej. Będą dłuuugo szukać.

#pracbaza
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ludzik: nikt nie powiedział, że długo. To, że w Polsce rynek IT wygląda jak wygląda nie znaczy, że wszędzie tak jest. Koledze opłacało się w Berlinie przejść z DEV na nauczyciela matematyki i kilka pobocznych przyszkolnych fuch jak np. wf. Praca 8h bez stresu, hajs się zgadza.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@cohontes u nas, zwłaszcza w IT, wyciągniesz w przeliczeniu te 2k€ i stresu też się pewnie nie najesz. Jeśli to ichniejsza średnia to pewnie poziom życia spada w porównaniu do takiej wysokości pensji u nas.

Jak jakieś agresywne korpo to faktycznie może się opłacać co najmniej zmienić albo robić coś spokojniejszego. Jakby mi się odechciało to też pewnie bym w jakieś korki poszedł.
  • Odpowiedz
@cohontes
@ludzik
Na zachodzie w IT się zarabia jak w każdej innej szanowanej pracy. W Polsce w IT zarabia się tyle co na kasie w Lidlu w Niemczech czyli mega dobrze a jak jesteś kozak to dostaniesz tyle co przeciętny programista w Niemczech.

W Polsce praca stewardesy to dobry hajs ale w UK to taki sam zarobek jak dla kelnerki.
  • Odpowiedz
@ludzik: gratulacje i powodzenia. Sam zaczynałem od SQL ale Microsoft stack here I myślałem czy iść w ETL (SSIS) Czy w programowanie i póki co poszło w stornie C#
  • Odpowiedz
@obieq: Też jestem ze stacku MS i nie ma na razie problemu by robić w Infie, choć na razie nie mam styczności z Oraclem bo w obecnym projekcie baza stage'owa stoi na MSSQL
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@obieq Jest kojarzona że środowiskiem oraclowym ale działa w wielu różnych. Teraz mam np. Salesforce-Infa-MSSQL-Infa-Salesforce
  • Odpowiedz
  • 0
@ludzik to nie jest bańka. W Polsce większość robi projekty na zachód więc siłą rzeczy nasze pensje dążą do ich pensji. By w Polsce pensje spadły musiałoby się IT wynieść z krajów zachodnich a to nastąpi dopiero za wiele lat bo póki co to branża się prężnie rozwija i nadal brakuje ludzi
  • Odpowiedz
@krabar: Dopiero zaczynam z tego typu softem. Póki co tak jak mieliśmy Boomi tak w naszym przypadku nie sprawdzało się to za dobrze bo potrzebna była większa reużyteczność. Mamy do zrobienia migrację a nie stałą integrację.
  • Odpowiedz