Wpis z mikrobloga

Podejście pierwsze do makaronu (shirataki ofc) z sosem z masła orzechowego i chrupiącym boczkiem.
Sos do makaronu to masło orzechowe, sos sojowy, chili, imbir, czosnek, ksylitol i olej sezamowy.
Boczek został wczesniej ugotowany z imbirem i czosnkiem, następnie wysmażony na chrupiąco (temu, kto wymyślił tą technikę życie chyba miłe nie było bo oooo matko jak to okrutnie strzelało), Potem chwilę podsmażony razem z sosem i makaronem, na koniec wymieszany ze zblaszowaną zieloną fasolką i posypany szczypiorkiem.
Baardzo mi to smakowało też na zimno (o dziwo).

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Podejście pierwsze do makaronu (shirataki ofc) z sosem z masła orzechowego ...

źródło: comment_15989789341QBuVukK4KeQZxrZmosCI8.jpg

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
@chixi: fajne te twoje przepisy, szkoda, ze mój jadłospis mutuje w stronę derpa ( ͡° ʖ̯ ͡°) przegląd lodówki, wzrok cyborga określający makro: kawałek kiełbasy, łyżka oleju, łyk śmietany i mały pomidorek, żeby uzupełnić potas. taki przykładowy posiłek. zaczynam już myśleć o jakims „soylencie” zblendowanym i witamy w żywieniu XXII wieku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@chixi: Widziałem, ale oni chyba przesadzają w druga stronę - za duzo tego wszystkiego na raz tam walą. nie ma potrzeby aż takiej trzymac się reżimu, żeby mieć mikroskladniki dopięte kazdego dnia. chociaż mam ochotę spróbować po lekkiej modyfikacji tej z masłem orzechowym
  • Odpowiedz
@chixi: Nie chcę mówić co zrobiłbym inaczej, bo to osobista sprawa :)

Takie rzeczy:
galangal -- można kupić suszony, świeży zamrozisz. Przeciwieństwo imbiru, chłodzi (relatywnie).
liście kaffiru (limonki) -- świetny mocny owocowy, świeży zapach.

Moim zdaniem naturalne 100% masło orzechowe jest za słodkie -- trochę, własnej produkcji, puree z czarnego sezamu. Dodaje świetną goryczkę.
  • Odpowiedz
@chixi: Fajne, czy shirataki=konjac? Próbowałem kilka tygodni temu (do sałatki) i niezły. Co do strzelającego boczku to może dałoby radę obtoczyć go w skrobi ziemniaczanej po ugotowaniu? Jak tak robię z kurczakiem czy polędwicą to nie strzela i fajna skórka się robi - później oblepia ją sos i jest jeszcze lepsze :)
  • Odpowiedz
@nathaliekill: A sorx, nie zauważyłem taga. No to może dobrze go wysuszyć to nie będzie strzelał? Bo to woda tak robi po kontakcie z gorącym tłuszczem. A wracając do pytania, czy shirataki to synonim konjac(a)?
  • Odpowiedz
@chixi: o stary z nieba mi Cie wypok zsyła. Właśnie gotuje sobie potrawkę w lidlomixie i użyłem makaronu pełnoziarnistego. Nawet nie miałem pojęcia, że istnieje ten shiritaki.
  • Odpowiedz
Jeżeli chodzi o sos na bazie orzechów, to koniecznie sprawdź Satay, oszczędzisz sobie może trochę roboty.
Jak Ci strzela coś na patelni, to dam Ci protipa i lifehacka - wystarczy położyć pokrywkę :p
  • Odpowiedz