@Kolti zaprzeczyłem tylko głupocie jakoby to judeochrześcijańska opowiastka była odpowiedzią na istnienie oceanów. Miało to być odpowiedzią na komentarz jutrobedzieinaczej który swoim komentarzem właśnie nawiązał do tej wersji zdarzeń (tak wiem, nie oznaczyłem jego tylko OP'a)
@Dzieci_z_Choroszczy: Ludzie: Wymyślają Boga na swój obraz i podobieństwo nadając mu wszystkie najgorsze ludzkie cechy Też ludzie: Hura w końcu będziemy mieć boskie prawa, sprawiedliwe dla każdego i zapanuje ład i pokój na świecie Biblijny Bóg: zabij swojego syna żeby okazać posłuszeństwo. Zabij swoich wrogów, potem ich kobiety i dzieci a na koniec zwierzęta i rośliny. I jeszcze kamienie mógłbyś zabić jak by się dało, wszystko w imię kochającego Boga. A
@europa akurat bóg chrzescijan i żydów jest bardziej miłosierny ( ͡º͜ʖ͡º)( ͡º͜ʖ͡º) niż to co napisałeś, bo kobiety wrogów pozwala brać w niewolę i gwałcić (jeżeli można to nazwać bardziej miłosiernym). Ale ogólny zarys się zgadza. Bóg zadowala się ofiarami z zwierząt (nawet ludźmi - też nie pogardzi), bo swąd palonego zwierzęcia to "miła woń dla pana". A z Hiobem
Mogę, bo to odpowiedź na wyobrażenie waszego pastuszego bóstwa stworzonego na potrzeby sekty kapłańskiej starożytnych plemion semickich
@Heyolok: Mam inne zdanie na ten temat, ale główny nacisk jest kładziony na logikę twojej wypowiedzi, a konkretnie jej brak. Oczywiście uciekasz od pytania. Byt bez przyczyny po prostu wykracza poza nasze możliwości poznawcze. Ty się upierasz, że nie istnieje, więc wykazuję ci bzdurność takiego rozumowania.
@Heyolok: dlaczego w jakimś prześmiewczym wątku musi się pojawić jakiś wojujący ateista, który zawsze wie wszystko i jest najmądrzejszy? Szkole już skończyłeś że nie masz z kim wojować i pozostał ci tylko internet?
Mirki chowam tatę. Nie wiem dlaczego to piszę tutaj, biorąc pod uwagę liczbę debilów na portalu... Ale pomyślałem że może ktoś to przechodził i zrozumie.... Jest mi w CH smutno i przykro #zalesie #religia #smierc
@Heyolok: Wobec tego tak nie pisz.
Ok
Czyli na logikę: byt bez przyczyny musi istnieć.
A więc czym jest bóg jak nie czymś co wzięło się z niczego, ale pomimo twojej tezy może istnieć
@Jamniki2: Serio to co napisałem to sztywniactwo? xD
Wypok nie przestaje zaskakiwać.
Ludzie: Wymyślają Boga na swój obraz i podobieństwo nadając mu wszystkie najgorsze ludzkie cechy
Też ludzie: Hura w końcu będziemy mieć boskie prawa, sprawiedliwe dla każdego i zapanuje ład i pokój na świecie
Biblijny Bóg: zabij swojego syna żeby okazać posłuszeństwo. Zabij swoich wrogów, potem ich kobiety i dzieci a na koniec zwierzęta i rośliny. I jeszcze kamienie mógłbyś zabić jak by się dało, wszystko w imię kochającego Boga. A
A z Hiobem
@Heyolok jeszcze biegasz? ;)
Komentarz usunięty przez autora
@Heyolok
@Heyolok: Mam inne zdanie na ten temat, ale główny nacisk jest kładziony na logikę twojej wypowiedzi, a konkretnie jej brak. Oczywiście uciekasz od pytania. Byt bez przyczyny po prostu wykracza poza nasze możliwości poznawcze. Ty się upierasz, że nie istnieje, więc wykazuję ci bzdurność takiego rozumowania.
Szkole już skończyłeś że nie masz z kim wojować i pozostał ci tylko internet?