Żyjemy w jakieś symulacji, konkretnie w sitcomie z lat 90. - że odpowiedzią władz na kryzys mieszkaniowy, który niewątpliwie mamy, jest to że no nie można opodatkować akumulacji, bo starsi ludzie często mają po kilka i gdyby tu nałożyć jakieś podatki to czuliby się niekomfortowo.
@mickpl: bo 3 mieszkania to nie jest burżuazja. Ludzie ciężko pracowali, trzymają dla dzieci itd. Rozumiem od 5-10 ale kastrat od mieszkania każdego jest śmieszny.
@Ritowel11: w ogóle tako koncept się sprawdza? że ktoś kupuje mieszkanie i kisi 10 czy 20 lat "dla dziecka"?
ja to nie znam takiego przypadku, po znajomych znam za to bardzo liczne przypadki, że właśnie rodzice kupują dziecku mieszkanie jak dziecko idzie na studia, szczególnie gdy dochodzi rodzeństwo, o tak teraz z ręki to z kilkanaście takich sytuacji znajomych mogę
@mickpl: a rzeczywisty powód to taki, że politycy mają po 12 mieszkań, więc to by im przeszkadzało, a to że ma to negatywny wpływ społeczny bo młodzi nie mają warunków do zakładania rodzin, to szczegół, kto by się przejmował :D
@mickpl prawda jest inna i aż się dziwię że się na to nabierasz. Rząd ma ogólnie w dupie starszych ludzi oprócz tego że są ich wyborcami i mogą im zagwarantować większość. Niestety nasze społeczeństwo jest stare i lenistwo młodych do tworzenia rodzin przyczynia się do tego, a przez to mamy więcej starych niż młodych (zaraz naskoczycie na mnie jak założyć rodzinę jak się nie ma mieszkania itd. Niestety widzę mnóstwo ludzi
no nie można opodatkować akumulacji, bo starsi ludzie często mają po kilka i gdyby tu nałożyć jakieś podatki to czuliby się niekomfortowo
@mickpl: No bo ci rządzący nie myślą ani trochę, wprowadzić w ustawie promocję, że przez rok od jej wejścia za sprzedaż trzeciego+ mieszkania notariusz jest gratis i PCC 0 zł dla osób 60+ i wtedy jak gratis, to okazja, której nie można przegapić przecież, dyskomfort zastąpi chytrość.
Zwykła kawa rozpuszczalna Jacobs 200g kosztuje już 42 zł. Nie tak dawno taka kawa kosztowała max 20 zl. Przecież to się w głowie nie mieści. Za niewiele więcej można kupić dobrej jakości kawę do ekspresu. Jak żyć w tym kraju z dykty i kartonu? #inflacja #pieniadze #ceny
#nieruchomosci
A jeżeli w ten sposób odkładali na emeryturę i to ich poduszka finansowa, dochód z najmu nieruchomości?
@DiMaria: ty tak na poważnie? Jeżeli tak to może masz dane jaka część promila wszystkich emerytów się tak zabezpieczyła
Takie jajco że jak zlikwidujesz popyt inwestycyjny, to mieszkań będzie mniej, bo Janusze będą ładować hajs w lokaty, a nie w beton.
@Ritowel11: w ogóle tako koncept się sprawdza? że ktoś kupuje mieszkanie i kisi 10 czy 20 lat "dla dziecka"?
ja to nie znam takiego przypadku, po znajomych znam za to bardzo liczne przypadki, że właśnie rodzice kupują dziecku mieszkanie jak dziecko idzie na studia, szczególnie gdy dochodzi rodzeństwo,
o tak teraz z ręki to z kilkanaście takich sytuacji znajomych mogę
@mickpl: a jednocześnie brakuje 2 mln na rynku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chyba nie chcesz powiedzieć, że ci ludzie mogliby inwestować w VWRL albo SP500 albo złoto albo...
Przecież to by było bestialstwo!
Nie, to jest zmienianie zasad gry w trakcie.
@Mavericky: wystarczy go zamienic z podatkiem od pracy. i glownie opierac sie na opodatkowaniu konsumpcji i kapitalu. a nie konsumpcji i pracy.
@mickpl: No bo ci rządzący nie myślą ani trochę, wprowadzić w ustawie promocję, że przez rok od jej wejścia za sprzedaż trzeciego+ mieszkania notariusz jest gratis i PCC 0 zł dla osób 60+ i wtedy jak gratis, to okazja, której nie można przegapić przecież, dyskomfort zastąpi chytrość.