Wpis z mikrobloga

@salamander-kwarcowy: a co dokladnie nie działało i na jaki systemie ios czy android? Ja piszę w Nativescripcie a to dość podobne technologie i nie miałem żadnych problemów z pracą w tle, najwyżej dopisuję coś natywnie.
  • Odpowiedz
@LepiejWcaleNizPozno: Jak to rzeźbić po natywnej stronie? Czy mógłbyś to opisać komuś, kto nigdy nie pisał mobilnych apek, ale coś tam tworzył w zwykłym react?:)

A pytam, bo szykuje mi się do zrobienia mała apka i zastanawiam się czy lepiej zrobić to właśnie w React Native, czy w zwykłej Javie jako że będzie ona tylko na Androida. A warunek jest taki, że musi ona być włączona nawet po 8-10 godzin
  • Odpowiedz
@pkub: Nigdy nie pisałam w React Native. Po prostu kiedyś (ze 2 lata temu) słyszałam, że wadą tej technologii był właśnie brak możliwości funkcjonowania aplikacji w tle, po jej zminimalizowaniu. Stąd moje pytanie:)

A rzecz ma działać pod Androidem tylko
  • Odpowiedz
@salamander-kwarcowy: React Native działa na wątku JSowym, który jest uruchomiony tylko w foregroundzie.

Interfejs robisz w RN. Jeżeli dodasz styled-components, to nawet nie poczujesz różnicy w porównaniu ze zwykłym Reactem.
A wątek który ma chodzić w tle, programujesz w Kotlinie jako Service i dodajesz dwustronną komunikację (eventy, callbacki, czytanie stanu po wybudzeniu apki, multum możliwości).
Obczaj dokumentację RNa, są tam zajebiste przykłady.

Oczywiście nie znam twoich wymagań. Bo jeżeli ta
  • Odpowiedz