Aktywne Wpisy

Czy byliście kiedyś na weselu? Jak to wspominacie?

Artok +14
Postanowiłem się dowiedzieć, dlaczego naczelny logolud tak bardzo nienawidzi Wiedźmina 2. Przeskipowałem przez film na szybkości 2 i tego się dowiedziałem:
1. Misje skradankowe w Wiedźminie 2 są do d--y, bo on nie jest w stanie grać w Hitmany i nienawidzi gier skradankowych.
2. W Wiedźminie 2 jest dużo polityki, a on nienawidzi wątków politycznych i detektywistycznych w grach. Co prawda w książkach Sapkowskiego polityka przewija się co chwila, a Geralt regularnie wchodzi w
1. Misje skradankowe w Wiedźminie 2 są do d--y, bo on nie jest w stanie grać w Hitmany i nienawidzi gier skradankowych.
2. W Wiedźminie 2 jest dużo polityki, a on nienawidzi wątków politycznych i detektywistycznych w grach. Co prawda w książkach Sapkowskiego polityka przewija się co chwila, a Geralt regularnie wchodzi w
źródło: Zrzut ekranu 2025-08-07 234033
Pobierz

Anders Celsius w roku 1742 zbudował swój pierwszy termometr rtęciowy. Aby mierzyć temperaturę, musiał przyjąć jakąś skalę pomiarową. Ta, którą zaproponował, była odwrotna do współczesnej. Za zero przyjął temperaturę wrzenia wody (obecnie zerem jest temperatura jej krzepnięcia), a jako sto stopni wybrał temperaturę jej zamarzania (współcześnie za 100 przyjęto punkt wrzenia wody w ciśnieniu atmosferycznym). Oznacza to, że w pierwotnej skali Celsiusa temperatura pokojowa odpowiadała 80 stopniom, a ciepłota ciała człowieka 63,4 stopnia. Podczas mroźnego poranka pierwszy termometr Celsiusa mógł wskazywać 110 stopni (obecnie -10).
Rok później, w 1743 Jean-Pierre Christin zaproponował, aby skala rozpoczynała się zerem przy zamarzaniu wody i kończyła setką przy jej wrzeniu.
Lecz dopiero w 1745, już po śmierci Celsiusa, oficjalnie powstała skala jaką znamy współcześnie. Została ona wprowadzona do świata nauki przez szwedzkiego przyrodnika Karola Linneusza.
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #jagniebawiiuczy
źródło: comment_1598454266BuHZHhBldBR2o9MalxzpP3.jpg
PobierzTego nie wytłumaczyłaś :) Centigrade to skala podzielona na 100 stopni (degree centigrade). Historycznie używano właśnie takiego nazewnictwa - degrees centigrade, °C. Używano go aż do końca II Wojny Światowej. W 1948 Generalna Konferencja Miar i Wag przechrzciła degrees centigrade na degrees of Celsius. No a co z tymi anglosaskimi przypadkami? Dopiero w latach 80s