Czy warto ustawic DNS over HTTPS bezposrednio na mikrotiku? Czy to skorka za wyprawke? czy wyszystkie urzadzenia podpiete w sieci beda z tego korzystac czy tylko przegadarki? Glupie pytanie... ale kto pyta ten nie bladzi.
@setka007: o a juz jest to? kurde przegapilem jakos ( ͡°͜ʖ͡°) warto. dns to najgorsze gowno jakie mozna znalezc w calej koncepcji sieci. jak na routerze ustawisz to wszystkie urządzenia bedą to miały.
@PortalZeSmiesznymiObrazkami: hmmm to ze jak skonfigurujesz przegladarke(wlacyzsz odpowiednia opcje) to bedzie to dziala tylko dla tej przegladarki a jak na routerze to dla wsyztskich urzadzen. Ja tak to rozumuje;)
@setka007: @thority: przecież dalej trzeba konfigurować przeglądarkę, żeby korzystać z DoH.
Już pomijam kwestię, że dużo przeglądarek niszowych nie ma nawet implementacji DoH więc to nie będzie działać nawet jak sobie coś na routerze ustawisz.
Ja przykładowo w Edge od strzała nie miałem DoH-a działającego mimo, że na routerze skonfigurowałem. Dopiero musiałem w opcjach Edge włączyć Secure DNS Lookup.
Więc odpowiadając na Twoje pytanie to nie będzie to
@PortalZeSmiesznymiObrazkami: no ale kolega nie konfigurowal chyba przegladarki w zaden sposob tylko faktycznie w ROS to wlaczyl? Nie wiem, musze sam to sprawdzic.
W Windows Insider wystarczylo dodac wpis do rejestru i ustawic odpowiednie serwery w konfigu karty sieciowej, nie trzeba bylo kazdej przegladarki z osobna konfgurowac. Odpowiedni PC niestety w pracy zostal, nie sprawdze.
@PortalZeSmiesznymiObrazkami:Nie wiem co masz za router ale na moim RB4011 dziala moze kwestia firmware 6.47.2 stable. Sprwdzalem Chrome, Safari Opera, i ten Edge i Brave na kazdej jest to samo. Nawet jak wylacze im wsparcie zrobie restart to i tak przechodza test. W komorce podobnie jak uruchmie swoje wifi tez kazda przegladarka wg tego testu 1.1.1.1/help pokazuje ze DoH dziala. Testuje na Mac OS Catalina 10.15.6. Jako DNS wpisany IP
@PortalZeSmiesznymiObrazkami: Instrukcja z której korzysta @setka007 odnosi się do klienta DNS na MT, więc komunikacja pomiędzy PC a routerem idzie dalej po standardowym DNS, dopiero MT odpytuje serwer wyżej po DNS over HTTPs.
@Merlinek: masz rację za dużo się wczoraj wypiło i działa to dokładnie tak jak mówisz.
Jedynie nurtuje mnie jedna kwestia. Np android oprócz zapytań DNS do routera, który potem będzie konwertowany do DoH odpytuje też bezpośrednio też o DNS googlowski 8.8.8.8
Nie ma jakieś szybkiej metody by tylko server na MT był jedynym serwerem DNS w sieci lokalnej? Czy trzeba wycinać firewallem wszystkie DST IP które nie są IP routera
@setka007 DNS over HTTPS musi korzystać z całej otoczki szyfrowania a co za tym idzie musi nastąpić cała wymiana certyfikatow. W przypadku klasycznego DNS zapytania i odpowiedzi mają po kilkadziesiąt bajtów i serwer DNS jest w stanie odpowiadać w przeciągu milisekund. Przy HTTPS czasy odpowiedzi są na pewno co najmniej 2 razy dłuższe. Poza tym HTTPS do transportu używa TCP a nie UDP więc jeszcze dodatkowo masz overhead na zestawianie połączenia.
@brokenik: czyli suma sumarum jest bezpieczniej ale wolniej jednak zwykly domowy uzytkownik nie jest w stanie dostrzec roznicy podczas przegladania internetu a daje to jednak jakas tam prywatnosc czyli jednak warto.
@setka007 no właśnie nie. W dobie dzisiejszego internetu czasy odpowiedzi serwerów DNS są kluczowe. Jak masz strony na których dziesiątki elementów począwszy od grafik a skończywszy na skryptach pobierane są z dziesiątek różnych adresów URL to pojawia się problem ze każde zwiększenie opóźnień z definicji powoduje że strona się będzie dłużej renderować albo niektóre jej elementy będą widoczne z opóźnieniem. W dobie JS i pobierania danych asynchroniczne to jest naprawdę średni
#mikrotik #sieci
warto. dns to najgorsze gowno jakie mozna znalezc w calej koncepcji sieci.
jak na routerze ustawisz to wszystkie urządzenia bedą to miały.
ja wlasnie czytam tu: https://mikrotikon.pl/dns-over-https-czyli-szyfrowany-dns-w-routeros/
https://1.1.1.1/help
źródło: comment_1598119487E9W31P7ErFcwYOlcU3qGLz.jpg
Pobierzwydaje mi sie, ze dziala to wlasnie tak, jak ja i kolega @setka007 mowimy.
a, zreszta sprawdzone jw.
Już pomijam kwestię, że dużo przeglądarek niszowych nie ma nawet implementacji DoH więc to nie będzie działać nawet jak sobie coś na routerze ustawisz.
Ja przykładowo w Edge od strzała nie miałem DoH-a działającego mimo, że na routerze skonfigurowałem. Dopiero musiałem w opcjach Edge włączyć Secure DNS Lookup.
Więc odpowiadając na Twoje pytanie to nie będzie to
Nie wiem, musze sam to sprawdzic.
W Windows Insider wystarczylo dodac wpis do rejestru i ustawic odpowiednie serwery w konfigu karty sieciowej, nie trzeba bylo kazdej przegladarki z osobna konfgurowac. Odpowiedni PC niestety w pracy zostal, nie sprawdze.
źródło: comment_1598121796jbV8gADli3vYlFqyLL5e1y.jpg
PobierzJedynie nurtuje mnie jedna kwestia. Np android oprócz zapytań DNS do routera, który potem będzie konwertowany do DoH odpytuje też bezpośrednio też o DNS googlowski 8.8.8.8
Nie ma jakieś szybkiej metody by tylko server na MT był jedynym serwerem DNS w sieci lokalnej?
Czy trzeba wycinać firewallem wszystkie DST IP które nie są IP routera