Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ixem: Przepraszam ale gorszych p----------w nie słyszałem... Możemy porozmawiać o otoczeniach w którym się obracamy to sytuacja się rozjasni i nie mówie tu o internecie gdzie można napisać takie rzeczy jak ty
  • Odpowiedz
@ixem: Bardzo. Podobnie jest tu w uk Polacy wiadomo są tu z założenia tymi gorszymi w porównaniu do Anglików więc żeby rozładować swoje kompleksy, niektórzy nabijają się z Rumunów. Mówią ze przyjechali z biedy, ze wiesniaki, ze jedzą najtańsze gowno. A przecież dla takiego Angolą Polak, Rumun czy Litwin to jest to samo, bieda z Europy
  • Odpowiedz
@ixem: zakompleksione polactwo próbuje sobie podbić samoocenę wysmiewając narody, które nie miały takiego farta jak my. Bezpieczniej jest się porównywać ze wschodem, bo można się poczuć zachodnio.
Jakby polonus się spróbował porównać do Niemiec, Skandynawii czy Beneluksu, to jeszcze by sobie uświadomił, że jest tylko bogatszym bratem Ukrainy i Białorusi. Mentalną Rosją przebraną za Europę Zachodnią
  • Odpowiedz
@Paula_pi: Pewnie dla zaściankowców w Anglii Polak, Rumun czy Litwin to to samo. Ale ludzie obyci i ze świadomością to już nie. Stereotypy zawrze były i będą. W każdym państwie.
  • Odpowiedz
@GoodPain: Może nie zakompleksione polactwo. Nie uogólniaj. To jest taka opinia typu jestem w necie i piszę. Jak ci zakompleksieni. Bez obrazy. Uwierz mi. Nikt w Polsce w wieku 18+ nie ma kompleksów narodowościowych. Przeciwnie. Jesteśmy dumni z Polski!
  • Odpowiedz
@ixem: ale nie piszę, że Polacy są zakompleksieni. Ja bardzo szanuję nasz kraj, ale jest cześć społeczeństwa, o specyficznej mentalności, której szanować nigdy nie będę i ich nazywam polactwem.

A mam wrażenie, że ludzie, którzy z taką pogardą podchodzą do naszych wschodnich sąsiadów, mają właśnie duży problem z zaakceptowaniem tego, że nie jesteśmy jakimś znaczącym na świecie narodem, że nie jesteśmy Ameryką, Japonią czy Niemcami, o których jest jakaś ogólna
  • Odpowiedz
@GoodPain: Dokładnie. Jak byś mi to z ust wyjął. Ale jest też druga prawda. Tacy ludzie, Polacy, to duża mniejszość. Nie ma co się nad nimi rozwodzić. I nie zawracać sobie nam głowy. Ale to trzeba mówić, to jest też prawda. Aby ich zakompleksienie nie szerzyło się w mediach i internecie. I nie przeważyło większości. A większość jest taka, że jesteśmy szczęśliwym narodem, bez kompleksów i carpie diem :)
  • Odpowiedz
Dlaczego jest u niektórych taka świadomość, że Ukraina to nie państwo. Białoruś to nie państwo.

@ixem: może dlatego, że przy budowie ich świadomości narodowej dużo mieszały celowo państwa tzw. Poważne
masz pełno takich przykładów w Afryce, gdzie niejednokrotnie Anglicy ustanawiali państwa bez patrzenia na terytoria plemienne. i gdzie indziej też np taki Pakistan to de fakto rozbiór Indii (PendżabAfganKaszmir) + gra na osłabienie Afganistanu; Liban to następny przykład..
..po prostu
  • Odpowiedz