Wpis z mikrobloga

@ollivia: Nigdy w życiu nie dodałem zdjęcia do CV na stanowisko programisty, a tylko na samym początku kariery (kiedy miałem dosłownie zerowe doświadczenie) zdarzyło się, żeby nie zaproszono mnie na rozmowę.

Dodawanie zdjęć jest niepoważne i nieprofesjonalne. Nawet jeżeli jakieś HRy tego wymagają (z czym się nie spotkałem), to nie ma co się poddawać dyktatowi debili. A jeżeli się komuś wydaje, że programista konsultant musi "wyglądać" to się k---a grubo
  • Odpowiedz
@ollivia z doświadczenia zawodowego i obserwacji - nie dodawaj, nie warto a nawet nie powinno się. Z praktyki życia w polszy - też nie dodawaj, niech w końcu coś się zmieni na plus.

Ja osobiście nie mam.
  • Odpowiedz
@Doomer: @zdalny_robol: Na przykład w Danii czy Szwajcarii zdjęcie w CV jest normą, więc nie wiem skąd bierzecie te hasła o tym, że "na zachodzie nikt tak nie robi" i to coś dziwnego. Może są kraje, gdzie zdjęcia w CV są niedopuszczalne, ale jest pewnie tak samo wiele krajów, gdzie zdjęcia są oczekiwane.
  • Odpowiedz
@ollivia: Zawsze ze zdjęciem :P automatyczny leci u mnie duży minus jak nie ma, a wiem że bez zdjęcia to CV często odrzucają na starcie. Z psychologicznego punktu widzenia, albo brak ci pewności albo chcesz coś ukryć albo masz wyrąbane XD więc źle to wtedy o tobie świadczy. Jeżeli też chcesz zarabiać jakieś konkretne kwoty na danym stanowisku to zazwyczaj pracuje się z zagranicznymi klientami(często są product ownerami), a
  • Odpowiedz
@Doomer: @Eugeniusz_Zua: @MostlyRenegade: @Mzil: nikt nikogo nie zmusza i nie jest to must have. Wg mnie zdjęcie dobrze dodać w przypadku gdy przychodzimy i osoba która na 10 kandydatów w ciągu dnia łatwiej dopasować cv do zdjęcia niż szukać po nazwiskach. Za piękny nie jestem ale dodaje.
  • Odpowiedz
@muchabzz: nie wiem czy miałeś styczność z ludzmi z zagranicy ale dla nich CV, czy wideorozmowy to za mało, preferują spotkania bezpośrednie dzięki który nawiązujesz lepsze relacje, poznajesz lepiej zespół w skrócie zyskujesz zaufanie, bo chcą z tobą pracować kilka lat ;)
  • Odpowiedz
@rskk: Chodzi głównie o zyskanie zaufania i nie wygląda to tak że ty się zaszyjesz gdzieś w kącie nie włączysz kamerki i będziesz coś pomrukiwał do siebie, masz sie pokazywać z jak najlepszej strony, dlatego brak zdjęcia w CV, niechlujnie przygotowane CV, zbyt lub za mało rozpisane są odrzucane ;) Miałem sytuacje w której był bardzo dobry programista, CV przygotowane na kolanach XD ale i tak go przyjeliśmy ze względu
  • Odpowiedz