Wpis z mikrobloga

Drogie Mirki i Mirabelki,

Planujęmy z różową wystartowanie biznesu internetowego (coś w stylu Allegro, Oponeo czy inne Trivago). Biznes czysto internetowy. Jaka forma byłaby najlepsza? Zwykła działalność gospodarcza, spółka z o.o., coś jeszcze innego?
By redukować ryzyko straty własnych pieniędzy ( ͡° ͜ʖ ͡°) gdzie szukać form dofinanosowania? Czy warto by kobieta była frontmenem (różnego rodzaju granty dla kobiet)?

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xianth2: Na początek JDG,bo koszty i skomplikowanie spółek nie są dobre dla początkujących firm. Dofinansowanie z PUP, programy regionalne, regionalne punkty o funduszach ue, czasem rzeczywiście lepiej jeśli to jdg kobiety. Co piątek nasza pigułka o dotacjach na wykopie pod tagiem biznesinfo
  • Odpowiedz
Jakoe koszty panie władzo?

W pierwszym roku działaności spółki zamykałam się w 1500 zł z moim zusem XD

@BBQx: @Xianth2: Pełną księgowość robisz sam? Prowadzisz sam kpir? remanent? Wypłaty też bezkosztowe? Ogólnie sam jestem za spółkami, ale na pewno nie na początek, choć to tylko moja opinia.
  • Odpowiedz
@biznesinfo: Na razie jestem typowym etatowcem z pomysłem na biznes. Powiedzmy, że jest budżet na pierwszy rok (20k, więcej?), a celem jest łatwe skalowanie w górę.
  • Odpowiedz
@Xianth2: No mirek Ci radził spółkę, ale ja jestem przeciwko spółkom na początek (zrób np. darmowy kurs parp online książka przychodów i rozchodów i to tylko część obowiązków prowadzenia spółki, ogólnie zrób sobie te kursy). Tylko, że w tym konkursie który wkleiłeś warunkiem jest założenie spółki więc dostaniesz jakieś wparcie ale i tak księgowość pełną musisz mieć i płacić (jakieś 500 zł i więcej) i jedną osobę, która będzie przez
  • Odpowiedz
@Xianth2: Nie tylko, są np. na wyposażenie stanowiska pracy tzn. zatrudniasz kogoś na 1 cały etat na dwa lata i dostajesz w PUP bodaj 22+K (nie pamiętam ile teraz) na wyposażenie jego stanowiska np. komputery lub ta pożyczka na 0%, musisz zapytać w swoich urzędach.
  • Odpowiedz
@karololo: Dokładnie tak. Teraz mam zagwozdkę: Drugi etap kończy się we wrześniu, a pierwszy trwa jeszcze 2 lata. Czy odnowią drugi etap? Czy zostanie tylko 1szy etap, bez szans na dofinansowanie 1mln w przyszłości?
  • Odpowiedz