Wpis z mikrobloga

@ZaQ_1: Zgodzę się, ja jako samozatrudniony mam ten ZUS, który i tak obniża mi podatek jako koszt i 19% podatku do zapłaty xd i tyle co mi państwo ściąga. Przy moim przychodzie spokojnie wyższy próg mógłbym mieć i moi pracownicy mieli by o wiele więcej (nie żebym wyszedł na Janusza co nie chce im płacić ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • Odpowiedz
Nie chce mi się wieżyć by ktokolwiek po tech/lic nie wiedział, że odkłada się składki na ZUS i zaliczkę na podatek...

@GrochenMochen: 21% ludzi nie wie skąd jest 500+. 40% ludzi jest przekonanych, że 500+ jest finansowane tylko z pieniędzy ludzi bezdzietnych + firm itp. 58% wg badan Warsaw Enterprise Institute nie wie, że płaci VAT. 21% uważa, że nie płaci ani VATu, ani CITu, ani PITu.

Może ci się
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Napisałem przecież (nawet jak cytujesz mnie xd), że tyczy się to osób z wykształceniem min średnie. Więc moje przekonanie jest prawdziwe, natomiast osoby nie mające takiego wykształcenia bądź niższe na pewno nie wiedzą tego (no oni to dużo i tak nie wiedzą ( ͡° ͜ʖ ͡°)) a na pewno nie pracują
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
Szanowny @GrochenMochen: 'należne podatki', i tu kończynlmy rozmowę. 70 procent tego co zarabiam, to nie jest należny podatek. To złodziejstwo. Popierane przez głupich.

Ja za 2 godzinny będę rozwoził hulajnogi po Krakowie, moim atutem (podatek) za moje paliwo (połowa ceny to podatki), a za moją pracę dostanę o 23 procent vatu mniej, bo muszę zapłacić podatek. A za co? W czym państwo mi pomogło? W niczym.

Należny podatek to jest dobrowolny, należny
  • Odpowiedz
  • 35
@pyroxar jak to państwo nie pomaga? Już śpieszę z pomocą
-edukacja, umiesz mówić pisać liczyć
-jeździsz autem po drogach które zapewnia ci państwo (dokładnie to samorząd)
-masz paliwo no zapłaciłeś za nie ale dostarczenie, zaopatrzenie go w odpowiednie certyfikaty, magazynowanie to głównie państwo się zajmuje
-korzystasz z internetu to również zasługa państwa, tworzenie podstaw prawnych, infrastruktura itp.
Przy okazji skąd ty te liczby 70 procent bierzecie? Nawet w tym kraju gdzie
  • Odpowiedz
Szanowny @GrochenMochen: czy ty rozumiesz, że to, co dostaje od państwa, jest nieproporcjonalne do kosztów?

Ja byłem niby w najlepszym, a potem na podium, tam 3 czy coś, technikum w kraju (według rankingu perspektywy), powiem ci jedno. NIE WIDAĆ, ani po mnie, ani po innych. Matematykę prawie oblałem przed 4 klasą, sam się uczyłem (przeliczyłem w wakacje 3 podręczniki + korki), dopiero to rozwiązało moje problemy z matematyką. Bo poziom
  • Odpowiedz
  • 6
@GrochenMochen: każdy widzi ile ma brutto przy wypełnianiu pita. A jedyna zmiana jaka by zaszła to utrudnienie ludziom życia w imię jakichś prawicowych urojonień

@ZaQ_1: lol, czyli sam nie wiesz, że brutto to nie wszytko xD
  • Odpowiedz
  • 3
@GrochenMochen:

nazywanie ludzi złodziejami tylko dlatego że pobierają należne podatki jak każdy kraj i realizują

Jednak nie każdy kraj ma 40% klina podatkowego już od pensji minimalnej xD
  • Odpowiedz
@GrochenMochen: ogolnie taka zmiana raczej nie wejdzie, bo latwiej jest przypilnowac mniejsza liczbe pracodawcow, zeby placili skladki, niz wieksza liczbe pracownikow, w sumie taniej dla systemu. Ale juz teraz mozna zrobic liste plac w ten sposob, ze np: "tyle Ci place", "tyle Ci zabiera panstwo", "tyle doklada pracodawca", "tyle Ci zostaje na reke".
  • Odpowiedz
Jaka k--w lewica xd skończcice z tym p----------m bo już się tego słuchać nie da. Okradać to was będzie prywatny szpital jak za wyleczenie was wystawi wam rachunek na 70-90 koła i nawet zarabiając 8-10 na ręke jako mediana (k---a ale utopia xd) to nic wam to nie da.

@GrochenMochen: A jak wjedziesz w kogoś ze swojej winy to ASO wystawi ci rachunek na 70-90 koła i nawet zarabiając 8-10
  • Odpowiedz
zapytaj się ludzi z wyższym czy wiedzą że jest pensja brutto i brutto pracodawcy. Większość robi wielkie oczy i zaczyna wpisywać hasło w google

@slepywidzi: Nie bez powodu, bo nie ma czegoś takiego jak pensja brutto pracodawcy.

Zapewne chodziło Ci o koszt pracodawcy.
  • Odpowiedz