Aktywne Wpisy
cuks +22
Jakiś czas temu umówiłam się na pierwszą randkę z tindera z facetem, którym byłam oczarowana, zauroczona wręcz, byłam tak zestresowana na spotkaniu, że zabrakło mi śliny w gardle, po jakichś 20 minutach typ złapał mnie za rękę jakbyśmy byli małżeństwem z dziesięcioletnim stażem, później z uśmiechem chwycił mnie za nogę i zażartował żebym się rozluźniła, zamurowało mnie, wyszłam z baru w którym się umówiliśmy z pretekstem, że źle się czuję, płakałam całą
Pink_Floyd +14
#alkohol #alkoholizm #zdrowie #kiciochpyta
Może głupie pytanie, ale jaki sens ma nocny zakaz sprzedaży alkoholu np. po 22?
Kto ma się #!$%@?ć do 22 już się #!$%@?, jeżeli zrobi to porządnie to trzyma go dobre kilka godzin, więc nocne hałasy, oszczane bramy kamienic i inne tego typu "atrakcje" i tak i tak będą.
Nie ma chyba ludzi, którzy o 22:15 wpadają na pomysł "idźmy,
Może głupie pytanie, ale jaki sens ma nocny zakaz sprzedaży alkoholu np. po 22?
Kto ma się #!$%@?ć do 22 już się #!$%@?, jeżeli zrobi to porządnie to trzyma go dobre kilka godzin, więc nocne hałasy, oszczane bramy kamienic i inne tego typu "atrakcje" i tak i tak będą.
Nie ma chyba ludzi, którzy o 22:15 wpadają na pomysł "idźmy,
https://www.wykop.pl/wpis/50791051/mirasy-chcialem-troche-zasiegnac-jezyka-w-kwestii-/
Wybrałem już auto (Mondeo za niecałe 161 tys. zł brutto), ale teraz zastanawiam się nad kwestią finansowania. Panowie @OptiFinance i @Zwykly_Czlowiek pomagają mi wyliczyć różne opcje, wybiorę najciekawszą. Jednak to co mnie zastanawia najbardziej to czy dobrze dobieram parametry leasingu.
Otóż planowałem następujące parametry:
- 5 lat
- wkład początkowy około 15-20%
- rata koło 2000 zł brutto
- wykup - co tam zostanie (wychodziło niewiele więcej lub mniej niż wkład)
Przy powyższych parametrach na koniec wykupiłbym auto prywatnie i sprzedał albo wykupiłbym na firmę i dalej jeździł jeśli by się podobało auto.
Przeszedł mi jednak przez myśl leasing nastawiony na NIE wykupywanie go, tylko spłatę jakby straty wartości auta przez 4-5 lat a następnie zostawienie go w banku. Zakładam, że raty byłyby na poziomie 1000-1200 zł brutto i wkładzie początkowym gdzieś między 5 a 10%. Wykup wtedy jest duży i stanowi mniej więcej wartość auta na moment zakończenia leasingu. Zastanawiam się tylko czy to się kalkuluje przy aucie jakie wymieniłem na początku i jakie macie zdanie na ten temat?
Mój kończący się już obecnie leasing był nastawiony właśnie na wykup firmowy. Pacjent to Opel Astra K 2017, 80 tys. zł brutto, miałem wkład własny 10% i ratę około 1650 zł brutto, wykup 1%. Auto jest praktycznie spłacone i patrząc na ceny rynkowych egzemplarzy mógłbym je sprzedać luźno za 40-45 tys. zł brutto, co daje utratę wartości auta na poziomie niecałego 1000 zł brutto miesięcznie przez 3,5 roku - co mniej więcej pokrywa się z tym, że mógłbym równie dobrze nastawić się na nie wykupywanie auta i teraz bym się nie musiał martwić jego sprzedażą.
Co myślicie o takich wariantach leasingu? Będę wdzięczny za każdy wkład w dyskusje.
#leasing #leasingoperacyjny #b2b #dzialalnoscgospodarcza #firma #finanse #motoryzacja #samochody
@kuta_senator: mimo wszystko auto na Twoim miejscu wolałbym wykupić
@cranberry250: z jakiego powodu? :)
@kuta_senator: Nie wiem, czy dobrze doczytałem, ale jeśli chodzi o Mondeo za 161 tys. zł, to raczej bez szans, żeby rata najmu wyniosła 1200 zł. Sporo, sporo więcej i to samego finansowania, gdzie jeszcze do raty należy doliczyć koszty usług dodatkowych.
Auto mogłem wykupić za około 66k brutto, co było prawdopodobnie ceną nieco niższą niż rynkowa. Piszę prawdopodobnie, gdyż