Wpis z mikrobloga

@Nieszkodnik: Bardzo fajny cytat, taki praktyczny. Kto ma wiekszy dostep do wiedzy: amerykanin znajacy tylko angielski czy polak znajacy polski, estonski, lacinski, esperanto i jaki tam jeszcze chcesz?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@JakTamCoTam: powodzenia w znalezieniu ludzi, którzy byliby w stanie czegokolwiek nauczyć albo przynajmniej zainteresować uczniów na tyle, by sami zechcieli dowiedzieć się czegoś więcej do pracy w publicznej placówce, gdzie oprócz jakiejś wiedzy w temacie potrzebujesz jeszcze uprawnień pedagogicznych.
Jeśli taki człowiek sam z siebie nie ma zapału do nauczania, to o wiele bardziej opłaca mu się po prostu pracować w zawodzie. I jeszcze nie musi się użerać z uczniami
  • Odpowiedz
Miałem łacinę, i nie widzę tragedii w swoim życiu z tego powodu.

Ale jeśli jakikolwiek przedmiot miałby być wprowadzany to najbardziej potrzebnym ze wszystkich wielkich brakujących jest filozofia, połączona z logiką. Ja miałem to szczęście w liceum i to był chyba najważniejszy przedmiot w całej mojej edukacji. Jak patrzę jakie fikoły logiczne rodacy potrafią sadzić stwierdzam, że Polacy niestety po prostu nie potrafią ani myśleć ani ze sobą rozmawiać. I o ile
  • Odpowiedz
@Banicjusz: mnie bardziej zastanawia kto tej łaciny będzie uczyć. Ja miałem na studiach przez rok łacinę, chce być nauczycielem ale rok to za mało by cokolwiek więcej zapamiętać tym bardziej że to martwy język dzisiaj. Pamiętam tylko parę sentencji. Wykładowców od łaciny na uczelni też była tylko dwójka. Współczuję tym których będą nauczać jakieś upierdliwe polonistki które będą traktować ten przedmiot super poważnie.
  • Odpowiedz
@dodamem: podpisuje się pod tym po tysiąckroć. ten naród jest głupi, nie dlatego że nie ma wiedzy, tylko dlatego, że nie umie myśleć i z tej wiedzy korzystac. filozofia jest narzędziem do wykorzystywania wiedzy, a w podobny sposób lacina powinna być fundamentem nauki większości języków indoeuropejskich.
  • Odpowiedz
  • 1
@Banicjusz: ci debike nie potrafia nawet jednego jezyka uczyc na poziomie (a juz ucza dwoch w liceum ale w gimbazie i podbazie jest z reguly jeszcze gorzej, szczegolnie na wsiach) i jeszcze chca lacine xD
  • Odpowiedz
  • 2
@Banicjusz: obowiazkowa powinna byc ekonomia i wiedza o panstwie w jednym. Obowiazkowa jako egzamin po podstawowce i koniecznie na maturze z min 50% moze wtedy bylo by normalnie... A nie oni nie moga na to pozwolic
  • Odpowiedz
@Banicjusz: Jak już wyżej wspomniano, jest to jeden z przedmiotów do wyboru obok obecnej plastyki, muzyki czy filozofii. Dyrektor zadecyduje, czy dany przedmiot wprowadzić. A pewnie mało która szkoła wprowadzi, bo nie wyczarują nowych nauczycieli.
  • Odpowiedz