Wpis z mikrobloga

Ministerstwo Finansów chce podnieść konstytucyjny limit zadłużenia Polski, Obecnie limit ten, ustalony 23 lata temu, wynosi 60% PKB.

Jestem tak wk@rwiony, że skale #!$%@?ło. Od 30 lat dawaliśmy sobie radę, wyszliśmy z gospodarki PRLu, ćwierć wieku, ĆWIERĆ WIEKU! limit był bezpiecznikiem, którego nie pokonały ataki na WTC, największy od dziesiątek lat kryzys ekonomiczny... bezpiecznik j@bnie bo ni ma na social dla patologii. Tak -patologii bo jak inaczej mam nazwać najtwardszy pisowski elektorat, czyli bezrobotnych wielodzietnych rodzin z wykształceniem podstawowym

Oni nam właśnie fundują drugą Grecję, a wy symetryczne mirki maci mi za złe, że nazywam rzeczy po imieniu.

Tfu na 10 mil wyborców Dudy i drugie tyle mających w d#pie nasz kraj i oddających nieważne głosy bądź nieinteresujących się polityką bo to nie jest k@rwa modne. Może i nie modne, ale modne będzie #!$%@? mortadeli z kitem z okien!!!

Tak - nie wziąłem leków i nie wezmę bo chce być zły na tej kraj!

https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/zmiana-limitu-zadluzenia-polski-a-stanowisko-ministerstwa-finansow/glbfb2g

#finanse #gospodarka #neuropa #4konserwy #zalesie #polska
  • 182
: Nie żebym zmienił zdanie co do pisu to jednak zniesienia tego limitu będzie spowodowane głównie zapascia wpływów do budżetu przez epidemie.

@ZaplutyKarzelReakcji: Jakoś przez kryzys Tusk nas przeprowadził z limitem 60%. Ale j@bane pisiury przedłużyły 23% VATu, dojabały VAT na wszystko czego nie używa ich elektorat, a całą tę nadwyrzkę wydały na social, podobno mieliśmy ZERO deficytu i gospodarki zazdrościły nam Niemcy, a teraz Ty mi tu jakiś rządową propagandę
To nie jest skomplikowane do pojęcią.

@lakukaracza_: To rząd PISu i jedynymi opcjami do wyboru są:
- finansowanie państwa przez ośrodki, gdzie więcej jest elektoratu opozycji,
- podjęcie próby stabilizacji finansów publicznych poprzez zwiększanie zadłużenia,

To są prawicowi populiści i oni decyzje podejmują wyłącznie w oparciu o kryterium korzyści politycznych. Jak nie zwiększą długu to zaorają klasę średnią, przedsiębiorców i kto tam jeszcze popadnie w ich niełaskę.
@lakukaracza_: no ale co można zrobić? W zasadzie to nic. Sam głosowałem na trzaska, no a kolejne wybory dopiero za 3 lata. To co teraz? Bo wylewanie frustracji w necie nic niestety nie da. Dobrze by było wykreować jakiś pomysł. Bo co? Na razie jedynie co można próbować to aby przekonać gowinowcow by wraz ze wszystkimi innymi poza PiS i solidarną Polska, stworzyli rząd koalicyjny. Tylko on raczej na to nie