Wpis z mikrobloga

@adrian260: No to skoro akurat Archicom wrzuciłeś - marża netto w okolicy 19%.
Naprawdę uważasz, że tutaj jest jeszcze z czego zjeżdżać?

No to idźmy dalej. To przekłada się na 60tysięcy z hakiem na każde sprzedane mieszkanie. Załóżmy, że deweloper zmniejsza marżę o połowę.

Co się dzieje? Każde sprzedane mieszkanie jest o 30 tysięcy tańsze. Ale po rekordowym, pokazanym przez Ciebie 2019 roku przyjdą lata chude. I co wtedy? Zwijamy interes,
  • Odpowiedz
Co się dzieje? Każde sprzedane mieszkanie jest o 30 tysięcy tańsze. Ale po rekordowym, pokazanym przez Ciebie 2019 roku przyjdą lata chude. I co wtedy? Zwijamy interes, bo nie ma finansowania?

@adrian260: Marża deweloperów spadła o 66% w 2013 w stosunku do marży z 2009 (wg danych NBP). Masowych upadków nie było.
  • Odpowiedz
  • 3
@TatoAktywny Ja przeczytałam i uważam to za manipulację i wykorzystywanie położenia ludzi, którzy potrzebują własnego mieszkania, a nie mają wkładu. Jest coś takiego, jak rekomendacja w zakresie wkładu, ale jak pokazuje aktualna sytuacja, banki są od tej rekomendacji BARDZIEJ restrykcyjne. Taki jesteś specjalista, to zapytaj prezesa każdego banku, czy chce być tym ostatnim, który zgasi światło, bo dostanie zaćmienia i zapomni o kryzysie subprime. I nie wyskakuj mi tu z instrumentami
  • Odpowiedz
Na razie rozpoczynają promocje, więc mają z czego schodzić:

@systemluster: Już kiedyś o tym pisałem. Po dupie dostają ciulowe inwestycje w ciulowych lokalizacjach.
Inwestycja w dobrej lokalizacji się sprzeda, bo jak nie studenci to turyści. I tak na tym zarobisz.
Dodatkowo masz jeszcze jeden czynnik - parząca w dupska gotówka. Inflacja szaleje, instrumenty finansowe nie dają nawet złudzenia ochrony kapitału. Co ludzie robią? Inwestują w nieruchomości. Oczywiście. Ziutek, który weźmie kredyt 90% ltv
  • Odpowiedz
Inwestycja w dobrej lokalizacji się sprzeda, bo jak nie studenci to turyści. I tak na tym zarobisz.

@TatoAktywny: Chyba, że cena jest napompowana do 15k zł/m2 i nikt jej nie będzie chciał bo ROI po spadkach cen najmu to 0,5%.

parząca w dupska
  • Odpowiedz