Wpis z mikrobloga

Gdzie znajdę w internecie pełne kompedium wiedzy na temat #jdg ?
Chodzi mi głównie o takie tematy jak:
- jakie są miesięczne koszta prowadzenia takiej działalności (zusy, vaty i inne takie)
- od jakich zarobków na B2B się opłaca coś takiego
- jakie dokumenty przygotować, by coś takiego założyć
- czy da się to później łatwo przekształcić w normalną DG, gdzie mogę zatrudniać pracowników? Powiedzmy w perspektywie 2-3 lat

Dzięki za wszystkie linki, ewentualnie odpowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 18
  • Odpowiedz
@Arveit:
Co do "przekształcenia" JDG w "normalną", to nie ma takiego rozróżnienia. Zatrudniasz pracownika i masz pracownika.

Co do kosztów i opłacalności to jest masa stron. Możesz też do jakiejś księgowej zagadać. Żadnych dokumentów do założenia działalności nie trzeba. Można to zrobić z domu, jak masz profil zaufany.
  • Odpowiedz
@Arveit:
Co do VAT-u. Najpierw ustal czy w ogóle chcesz/musisz być płatnikiem VAT.
A potem przy wystawianiu faktury musisz dobrą stawkę wpisać.
I tak przedsiębiorcy rozmawiają w kwotach netto.
  • Odpowiedz
@sorhu: no znam tę stronkę, ale właśnie nie odpowiada na moje pytania :P a na pewno nie na wszystkie.

Z jednym mi już wyjaśniłeś z tym "przekształceniem" i z dokumentami, więc dzięki wielkie. Naczytałem i nasłuchałem się, że są z tym jakieś problemy, że nie będę mógł nikogo zatrudnić nawet na UZ/UD...
  • Odpowiedz
@sorhu: musiałbym nagrywać znajomych xD a artykułów nie pamiętam nawet co to za strony były, bo to dawno temu było. Chciałem przejść na B2B już rok temu ale miałem obiekcje właśnie wtedy, a teraz temat powraca bo na UoP #!$%@? nie ma ofert pracy :\
  • Odpowiedz
@Arveit:

dwa miesiące temu przechodziłem przez proces otwierania firmy

tak jak koledzy wspomnieli wcześniej firmę zakładasz od 2 dnia miesiąca,
dzięki takiemu zabiegowi płacisz przez 7 miesięcy samą składkę zdrowotną 362.34 zł po tym okresie coś około 610 zł
(zus ulga na start) przez 24 miesiące

Dolicz sobie usługę prowadzenia księgowości.

Zastanów się też jak chcesz się rozliczać z urzędem skarbowym (skala podatkowa, podatek liniowy czy ryczałt).

kalkulator B2B - https://kpir50.pl/samozatrudnienie/
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Arveit: jedyna stale wpisana danina to ZUS. Przy UoP też go masz, ale nie płacisz bezpośrednio, tylko robi to za Ciebie pracodawca.
Oprócz tego jeśli jesteś VATowcem to płacisz VAT (ale jeśli bierzesz coś "na firmę" to koniec końców płacisz go mniej państwu) i zaliczkę na podatek dochodowy (zależy od formy rozliczenia). Jak mniej dochodu (bo niższe faktury lub duże koszty w danym miesiącu) to i zaliczka dla państwa niższa.
Nic
  • Odpowiedz
@OsSikorskiego: no najgorszy ten okryty niesławą ZUS się dla mnie wydaje, bo się nasłuchałem, że to jest na zasadzie czy się stoi, czy się leży. Niby są jakieś zniżki itp.

Mnie najbardziej przeraża wizja braku zatrudnienia, np. mam pracę powiedzmy pół roku przy projekcie, a potem np. przez 3 miesiące nie znajdę niczego nowego i #!$%@?, płać zusy srusy. Czy może jest inaczej?
  • Odpowiedz