Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
mirko_anonim +16
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jaki pasywny dochód by Was zadowolił w wieku 35 lat? Ja mam 5200zł na czysto po kredytach z dwóch mieszkań, plus 1500zł z konta oszczędnościowego miesięcznie. Razem 6700zł. Niby dużo, ale z drugiej strony zarabiam 25k na rękę w #it i to 6700zł ginie. A jak to jest u Was? Sam się dorabiałem jak coś, wziąłem dwa kredyty 10 lat temu i są już spłacone.
#nieruchomosci #gielda #dywidenda #
Jaki pasywny dochód by Was zadowolił w wieku 35 lat? Ja mam 5200zł na czysto po kredytach z dwóch mieszkań, plus 1500zł z konta oszczędnościowego miesięcznie. Razem 6700zł. Niby dużo, ale z drugiej strony zarabiam 25k na rękę w #it i to 6700zł ginie. A jak to jest u Was? Sam się dorabiałem jak coś, wziąłem dwa kredyty 10 lat temu i są już spłacone.
#nieruchomosci #gielda #dywidenda #
Chodzi mi głównie o takie tematy jak:
- jakie są miesięczne koszta prowadzenia takiej działalności (zusy, vaty i inne takie)
- od jakich zarobków na B2B się opłaca coś takiego
- jakie dokumenty przygotować, by coś takiego założyć
- czy da się to później łatwo przekształcić w normalną DG, gdzie mogę zatrudniać pracowników? Powiedzmy w perspektywie 2-3 lat
Dzięki za wszystkie linki, ewentualnie odpowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do "przekształcenia" JDG w "normalną", to nie ma takiego rozróżnienia. Zatrudniasz pracownika i masz pracownika.
Co do kosztów i opłacalności to jest masa stron. Możesz też do jakiejś księgowej zagadać. Żadnych dokumentów do założenia działalności nie trzeba. Można to zrobić z domu, jak masz profil zaufany.
Co do VAT-u. Najpierw ustal czy w ogóle chcesz/musisz być płatnikiem VAT.
A potem przy wystawianiu faktury musisz dobrą stawkę wpisać.
I tak przedsiębiorcy rozmawiają w kwotach netto.
Z jednym mi już wyjaśniłeś z tym "przekształceniem" i z dokumentami, więc dzięki wielkie. Naczytałem i nasłuchałem się, że są z tym jakieś problemy, że nie będę mógł nikogo zatrudnić nawet na UZ/UD...
dwa miesiące temu przechodziłem przez proces otwierania firmy
tak jak koledzy wspomnieli wcześniej firmę zakładasz od 2 dnia miesiąca,
dzięki takiemu zabiegowi płacisz przez 7 miesięcy samą składkę zdrowotną 362.34 zł po tym okresie coś około 610 zł
(zus ulga na start) przez 24 miesiące
Dolicz sobie usługę prowadzenia księgowości.
Zastanów się też jak chcesz się rozliczać z urzędem skarbowym (skala podatkowa, podatek liniowy czy ryczałt).
kalkulator B2B - https://kpir50.pl/samozatrudnienie/
Oprócz tego jeśli jesteś VATowcem to płacisz VAT (ale jeśli bierzesz coś "na firmę" to koniec końców płacisz go mniej państwu) i zaliczkę na podatek dochodowy (zależy od formy rozliczenia). Jak mniej dochodu (bo niższe faktury lub duże koszty w danym miesiącu) to i zaliczka dla państwa niższa.
Nic
Mnie najbardziej przeraża wizja braku zatrudnienia, np. mam pracę powiedzmy pół roku przy projekcie, a potem np. przez 3 miesiące nie znajdę niczego nowego i #!$%@?, płać zusy srusy. Czy może jest inaczej?
Komentarz usunięty przez autora