Aktywne Wpisy
dawig123 +6
Nie popieram działań Rosji ale słowa papieża o negocjacjach z Putinem dały mi do myślenia i mam do was pytanie, po cholerę my poszerzamy Nato, skoro Putin wprost powiedział, że ekspansja nato zakończy się wojną? My chcemy komuś na złość zrobić, czy cieszycie się z tego, że zgnijecie w okopach? Powinniśmy dążyć do utalenia rozejmu, który pozwoli na zostanie nato i Rosji tam gdzie te były od lat, tymczasem nasi politycy codzień
ignis84 +441
Odsuwam od siebie często myśli które sprawiają mi ból, są to myśli o sprawach na które nie mam wpływu.
Tylko one gdzieś tam siedzą i drążą mi dziurki w świadomości.
Czasem wraca do mnie ich echo i robi mi się wtedy strasznie przykro.
W 2019 roku zaczęłam wymarzone studia, studiowałam wcześniej administrację, chciałam jeszcze pociągnąć prawo, ponieważ część przedmiotów się powielała.
Wybór kierunków był czysto pragmatyczny.
Miałam świadomość, że z moją chorobą
Tylko one gdzieś tam siedzą i drążą mi dziurki w świadomości.
Czasem wraca do mnie ich echo i robi mi się wtedy strasznie przykro.
W 2019 roku zaczęłam wymarzone studia, studiowałam wcześniej administrację, chciałam jeszcze pociągnąć prawo, ponieważ część przedmiotów się powielała.
Wybór kierunków był czysto pragmatyczny.
Miałam świadomość, że z moją chorobą
Ale dlaczego tak wiele osób oburza się o podnoszenie minimalnej płacy xD? W Polsce od ponad 20 lat co roku był realny wzrost płac (oprócz 2008 gdzie realny wzrost płac wynosił -0.1%). Serio wolicie, żeby niektórzy zarabiali kilkanaście procent mniej, bo inflacja podskoczy o pół punktu procentowego?
W normalnym kraju jak Francja czy Niemczy jak płace nie rosną przez jakiś czas to ludzie palą opony pod sejmem i są zamieszki, a w Polsce polaczki jeszcze protestują przed podwyżką płac o kilkanaście procent bo inflacja skoczy o minimalną ilość xD.
Albo bycie przeciwko związkom zawodowym, to jest w ogóle śmieszne. Zobaczcie na górników, którzy mają silne związki i ile zarabiają, a tak naprawdę można by ich wszystkich zwolnić i kupować węgiel z zagranicy. A teraz pomyślcie co związki mogłyby zrobić w branżach, które realnie są bardziej potrzebne i ich tak łatwo się nie zastąpi. Ale lepiej dawać #!$%@?ć się januszowi i nie walczyć o swoje. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gospodarka #ekonomia #praca #pracbaza #polska #podatki #neuropa #4konserwy
@nairoht: To znaczy? 4000 zł brutto w 2023 roku nie jest jakimś szybkim podnoszeniem.
@Muszynski_Jan: ja bym w ogóle zlikwidował armię, jak ktoś chce mieć ochronę, niech po prostu wynajmie wojsko zaciężne na wolnym rynku. Będzie na pewno lepszy od publicznego
@nairoht: 15% wzrostu płacy rocznie to nie jest bardzo dużo.
@przemianawdzika: ale dlaczego tylko 4? dac po 12k przeciez to samo dobro.
Jakos nie kumam tego zeby ktos ustalal ile jest warta czyjas praca.
Wezmy np (przypadkowe skojarzenia) bibliotekarza, urzednika, kelnerke, portiera (itp itd)
Z gory jest powiedziane ze wszyscy maja dostac conajmniej tak samo. Przeciez to debilizm-ich praca jest zupelnie rozna. Inne obowiazki, inne "zmeczenie materialu" inna odpowiedzialnosc itp itd-a maja dostac tyle
@gorzki99: xD A czemu do zupy dodajesz szczyptę soli, a nie pół kilo?
@gorzki99: Nie istnieje praca, która jest warta mniej niż 1000 euro brutto miesięcznie.
@przemianawdzika: Ale 1k E to kuz 4,46k zl czyli 10% wiecej niz zapodales w poprzednim komentarzu :P
a co do zacytowanego zdania:
Wybacz ale ani nie Ty ani urzedasy nie decyduja ile warta jest jakas praca. Praca jest warta tyle na ile sie zgodzi pracodawca z pracobiorca.
Dopoki ludzie beda brac gownoroboty za grosze dopoty pracodawcy beda placic grosze
@gorzki99: Czyli nie przeszkadza ci, że kilka lat temu pracowali po 6 zł za godzinę xD?
@przemianawdzika: Ale co mi ma przeszkadzac? Co mnie interesuje ktos?
Do lozka tez mam mu wchodzic?
Jesli ktos sie zgodzil na takie a nie inne warunki to co mi do tego?
Jakos nie czuje sie upowazniony zeby innym ustawiac zycie.
A z czego wynikalo te 6pln/h? (sytuacja ktora opisalem miala miejsce jakies +/-6 lat temu wiec
@gorzki99: Bo jesteś niewolnikiem i masz myślenie niewolnika. Sam pewnie nie zarabiasz średniej krajowej i nie umiesz walczyć o swoje prawa.
@TotalDisaster: I większość przedsiębiorstw w Polsce stać, żeby płacić minimalną 4000 zł brutto. Zgadzam się z tobą.
Also, o ile jest wielu januszów biznesu to nie każda praca jest warta co najmniej 4000 zł brutto. I widać po prostu, że część osób będzie zwolniona albo zastąpiona w jakiś sposób. Na
@przemianawdzika: wrozbiarstwo Ci nie wychodzi wiec lepiej w totka nie graj :P
Fakt 2gi prog podatkowy szalu nie robi (ale chyba w serdnia wpada?) ale przynajmniej pracuje w zawodzie ktory sam wybralem, ktory lubie. Po kilku frimach wreszcie trafilem na taka w ktorej (poki co) nie mam na co narzekac.
Ja
@TotalDisaster: Mają, bo nie można placić mniej niż minimalna płaca.
@TotalDisaster: Każda jest warta tyle. Nie każda praca może być warta np. 40 000 zł brutto.
@przemianawdzika: jesli o mnie chodzi moze i za darmo pracowac (BTW jak Ty musisz nienawidziec wolontariatow)
hmmm widze ze sie rozkrecasz. Tylko mozesz zrobic screena gdzie napisalem ze nie przeszkadza mi lamanie prawa?
Bo o ile mi wiadomo pracodawca i pracownik podpisuja umowe i pracownik pracuje zgodnie z prawem a
@gorzki99: Przecież sam pisałeś, że wg. ciebie praca jest warta ile ktoś jest w stanie się zgodzić.