Aktywne Wpisy

Clefairy +47
Tak widzę ludzi co mają ból d--y o brak gier na przestarzałych płytach - sfrustrowani 35-40 latkowie, którzy aby poczuć, że coś posiadają muszą to sobie wcisnąć na zapomnianą zakurzoną półkę.
Sam swego czasu kolekcjonowałem gry, ale po dłuższym czasie doszedłem do wniosku, że jest to bezsensowne. Do tych gier i tak się NIE WRACA, co najwyżej kupuje się za 30 zł na promocji odświeżoną wersję jakiejś produkcji i ogrywa na luzie na
Sam swego czasu kolekcjonowałem gry, ale po dłuższym czasie doszedłem do wniosku, że jest to bezsensowne. Do tych gier i tak się NIE WRACA, co najwyżej kupuje się za 30 zł na promocji odświeżoną wersję jakiejś produkcji i ogrywa na luzie na
źródło: 5851
Pobierz
DwaKolory +34
W cieniu zarobków lekarzy, mignęła mi informacja od Minister Edukacji, że połowa nauczycieli wpada w II próg podatkowy. To jest ciekawe, bo z jednej strony nauczyciele wmawiają ludziom, że zarabiają minimalną pensję lub niewiele więcej, a potem się okazuje, że zarabiają ponad 10 tysięcy złotych. To pokazuje, jak nie tylko kasta lekarzy jest zakłamana, ale także okłamuje nas kasta tych, którym powierzamy nasze dzieci.
I wiecie, gdyby jeszcze tyle zarabiał świetny nauczyciel
I wiecie, gdyby jeszcze tyle zarabiał świetny nauczyciel
źródło: Zrzut ekranu 2026-07-02 131558
Pobierz

Podlinkowana pompa jest do tego odpowiednia? Jakiej wielkości zbiornik oleju będzie odpowiedni? Czy chłodnica oleju jest potrzebna?
#hydraulika #hydraulikasilowa #budowamaszyn
Sfotografuj tabliczkę znamionową pompy w ursusie i coś podumamy.
To samo siedzi w Ursusie? Jeśli tak, to elektryczna ma prawie 2x większy wydatek. Musisz wykminić jak elektrycznym wolniej obracać (falownik) żeby z taką samą prędkością kręcić owijarką albo poszukać mniejszej pompy.
Zbiornik w zastosowaniach stacjonarnych przyjmuje się 3-5 x wydatek pompy na minutę, ale można mniejszy w zależności od chłodzenia.
Zapotrzebowanie na chłodnice i jej wielkość zależne od tego jak będzie układ zbudowany. Masz już coś naszkicowane?
źródło: comment_1593192539TSiVkOv6OFqHanCqwC0Oit.jpg
PobierzPodczas owijania ciągnik pracuje na wolnych obrotach i w zupełności taki wydatek oleju wystarcza.
Silnik z mniejszym wydatkiem pompy to nie problem bo jest ich akurat sporo w ofercie.
Nic nie szkicowalem. Wydaje mi się to proste połączenie zbiornik oleju > pompa hydrauliczna> przewód zasilający owijarke > przewód odprowadzający olej z owijarki > chłodnica > zbiornik oleju
Nie wiem czy w dobrym miejscu
Orientujesz się przy jakim ciśnieniu ta owijarka chodzi?
https://sklepdlarolnika.pl/pl/p/Chlodnica-oleju-ST50-powietrzna-z-wentylatorem-24V/11507
https://sklepdlarolnika.pl/pl/p/Pompa-hydrauliczna-zebata-silnik-3-fazowy-380V-7%2C5kW-w-zestawie-z-lacznikiem-dzwonowym-i-sprzeglem-klowym%2C-wydajnosc-zestawu-21Lmin-cisnienie-max-20MPa/11119
@narwi: coś takiego
Według danych z tego sklepu termostat tej chłodnicy jest nastawiony na 50C (czyli wiatrak załącza sie przy tej temp oleju)... Przy temperaturze powietrza 35C wydajność chłodzenia musi wynosic co najmniej 2.5kW/(50C-35C)=2.5kW/15C=0.15kW/C
Przy założeniach:
1. Pompa chodzi na max ciśnieniu i przepływie, w rzeczywistości ciśnienie będzie pewnie niższe = mniej mocy przekonwertowanej w grzanie oleju (bo ciśnienie zależy od momentu wymaganego do napędzania tej owijarki, jakbyś mógł manometrem zmierzyć, ciśnienie na