Wpis z mikrobloga

@Janek1903: w 2009 r sąd Rejonowy we Wrocławiu orzekł, że siedziba Internetu znajduje się w Warszawie, więc stosowanie regionalizmów w publikacjach w Internecie prowadzi do błędów.
  • Odpowiedz
@eloar: jakoś nie potrafię zrozumieć, czemu jakiś regionalizm w poście na wykopie jest błędem językowym. W oficjalnym opracowaniu, czy pracy naukowej już tak. Ale nie na wykopku gdzie dominuje język nieformalny i styl kolokwialny
  • Odpowiedz
@Prokurator1990: Mam w rodzinie pułkownika. Żenił się w smokingu. Powiedział, że nie będzie brał ślubu w ubraniu roboczym i praktycznie każdy z wyższego korpusu tak robi. Jedynie szeregowi chwala sie nie wiadomo w sumie czym :P
  • Odpowiedz
@eloar @InterferonAlfa_STG @siepan @JanK:
Jak już jesteśmy grammarnazi to poprawnie powinno używać się formy "włożyć jakąś część garderoby":

zwrot założyć ubranie (użyty w znaczeniu ‚włożyć coś, ubrać się w coś’) jest klasyfikowany jako błędny (Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN).

Nie powinniśmy więc mówić/pisać: założyć ubranie, założyć płaszcz, założyć sukienkę, założyć sweter, założyć garsonkę, założyć marynarkę, założyć buty. Niepoprawne jest także ubieranie płaszcza, czapki czy butów (wskazywałoby bowiem na ubieranie wskazanych części
ZielonyRycerz - @eloar @InterferonAlfa_STG @siepan @JanK:
Jak już jesteśmy grammarna...

źródło: comment_15929038983klE4XKYJJGkXnKUKc0ggY.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Powiedział, że nie będzie brał ślubu w ubraniu roboczym i praktycznie każdy z wyższego korpusu tak robi. Jedynie szeregowi chwala sie nie wiadomo w sumie czym :P

@marta_am: Mundur galowy nie jest ubraniem roboczym, a jest właśnie między innymi od takich sytuacji.

Nie tyle chwalą, co to po prostu fajnie wygląda. Stałem w szpalerze z szablami na ślubie pięciu kumpli i efekt jest naprawdę spoko.

A może według Ciebie (albo Twojego
  • Odpowiedz
  • 6
Ja tak się zastanawiam czy wykopków to już #!$%@?ło doszczętnie? Po pierwsze co Was obchodzi jak koleś się ubrał, jego sprawa. Po drugie wygląda mi to po prostu na sesję ślubną. Może facet działa w jakimś związku strzeleckim, może się interesuje militariami może #!$%@? wie co, ale taki mieli pomysł na zdjęcia ślubne. Nie rozumiem tego bulu dupy. Niektórzy robią sobie jakieś sesje zombie i inne duperele i nikt nic do tego
  • Odpowiedz
@Francisco_dAnconia: Nie, nie powinien się wstydzić. Tylko, ze jest to zwykle ubranie robocze. Które nadaje się na co dzien, ewentualnie na jakies gale wojskowe. Ale nie na takie uroczyste sytuacje, jak własne wesele. Jestem w stanie zrozumieć, kiedy w mundurze galowym idzie do ślubu generał, czy pułkownik. Ale nie zwykły szeregowiec.... Inne zawody raczej takich cyrków nie robią.
  • Odpowiedz
  • 1
@FunkyK pewnie przeczytał na jakimś forum dla nowożeńców, że kamizelka podnosi formalność stroju ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz