Aktywne Wpisy
SaintWykopek +273
Na wykopie wystalkowano kiedyś laske po pieprzyku na brzuchu. Głupie wykopki zamiast wspierać #wgw od #ladnapani zgłaszali dziewczynę na uczelni. Tak, wyrzucono ją ze studiów.
#czarnyhumor #afera
#czarnyhumor #afera
Banderoza +519
Jestem behapowcem w pewnej firmie. Nadzoruję ponad 200 pracowników. Powiem tak. Kierowcy ciężarówek to są największe matoły z jakimi w życiu pracowałem. Większość z tych ludzi ma problem z pisaniem i czytaniem a ja muszę ich uczyć zasad BHP i bezpiecznej jazdy. Nie da się! chociaż bym wychodził z siebie i stawał obok to się #!$%@? nie da. Im się mózgi resetują metr za progiem sali szkoleniowej. Codziennością jest, że oni nie
Jeśli programowanie to jaki język, nawet archaiczny, który mi na to pozwoli?
Załóżmy, że zaczynam przygodę z IT od nowa. Chcę się wyspecjalizować w czymś od podstaw.
#informatyka #komputery #praca #pracait #programista15k #programowanie #linux
Kolejna
Kazda z tych rzeczy to osobna kategoria i wymaga innych technologii (nie tylko jezyka programowania), wiec dobrze wybrac jedna i zaczac sie uczyc wymaganych frameworkow, narzedzi i samego programowania.
Ja osobiście pracuje w apkach mobilnych, ale moim bledem bylo, ze nie wybralem sobie specjalizacji szybciej (to bardzo przyspieszylo znalezienie pierwszej pracki).
Moze warto zaczac
Jak chcesz pływać na łodzi i robić zlecenia? Do tego jest internet potrzebny.
Swoją drogą w 1,5 roku że studiami i dobrą firmą, jesteś w stanie być na poziomie seniora w technologiach devowych - mma przypadek gościa u nas w biurze, który tak się wybił.
Efekt skali.
Ja kilka lat temu wyjechałem do Holandii, po 2 latach znalazłem pracę w Kanadzie - zapłacili mi za przeprowadzkę to pojechałem. Po 4 latach wróciłem do Europy - i znowu 'za darmoszkę' (intra-company transfer z relokacją)
Moje korpo ma politykę taką że relokacje między
@elWykopek: odkupię od Ciebie Twoich klientów. Daj znać na jaką kwotę miesięczne kontrakty i ile za nie chcesz ;)
@vasco_da_gama: Za tyle lat to pewnie już ci programiści C, C++, C szarpa czy javy będą zbędni w 90% przypadków.
Widzę specjalista xD
@Neapolitano: a gdzie tam, tzn może języki się zmienią ale czynność "użyj formalnego języka aby maszyna zrobiła to co wymyślił sobie szef" pozostanie
A programistom już od dawna nie płaci się za umiejętność użycia jakiegoś konkretnego języka, a bardziej za umiejętność szybkiego nauczenia się jak go użyć
@Neapolitano: oczywiście że zapłaci, po prostu będą robić te rzeczy których SI jeszcze nie będzie umiała robić.
Pamiętaj że biznes w R&D to wyścig. Jak zrobisz tylko to co umie SI to jaką masz przewagę nad konkurencją? Musisz ciągle wymyślać nowe rzeczy, nowe skrypty, nowe zastosowania. Praca dla twórców będzie zawsze.