Wpis z mikrobloga

Steków przygotowałem w swoim życiu setki i w pracy i w domu zjadłem też dużo ale dziś Szary's Kitchen prawdziwa bomba T-bone sezonowany 100 dni,tak 100 ponad 3 miesiące.Z reguły leżą 21,28,30 dni raz kupiłem w markecie striploina który był sezonowany 50 dni.W kwestii przygotowania, najprościej,patelnia grillowa oliwa, sól kłodawska,grubo mielony pieprz.Na koniec trochę masła w ostatnim etapie smażenia żeby był bardziej aksamitny.Po usmażeniu odpoczynek i na wierzch trochę masła z czosnkiem niedźwiedzim. Dodatki to tylko chrupiąca bagietka nie będę bezczescił takiego mięsa ziemniakami lub surówkami.
#szaryskitchen #gotujzwykopem
Szarys-Kitchen - Steków przygotowałem w swoim życiu setki i w pracy i w domu zjadłem ...

źródło: comment_1592657129pBgAMdrODae3ertzrMtfKe.jpg

Pobierz
  • 12
@garbaty_menel: Potrzebowalbys pół godziny żeby spalić pieprz w takiej temperaturze jaka jest na powierzchni steka podczas smażenia. To mit. @Szarys-Kitchen: jak dla mnie dłuższy czas sezonowanie już w pewnym momencie nie idzie w parze z lepszym smakiem. Jadłem dwa razy 100tkę i obie nie powalały. Jak dla mnie powyżej 60 dni to już strata czasu. @paramyksowiroza: takie mięso nie będzie mniej soczyste, najwiecej wody odchodzi w początkowej fazie sezonowania.
@smerfoso: @garbaty_menel: Jeden Rabin powie tak, a drugi powie nie...

Argumentum ad auditorem

To że ktoś był tak nauczony i tak robi nie znaczy że jest to jedyna słuszna metoda. Przy typowym smażeniu steka można doprawić pieprzem przed obróbką, po prostu ten pieprz będzie łagodniejszy w smaku - ale lepiej rozprowadzony. Natomiast Gordon też często powtarza głupoty, jak np. nie solenie jajek przed smażeniem.
@paramyksowiroza: @Mirkosoft: powiem tak mam kumpla rzeźnika i to od niego dostałem te steki,wspólnie stwierdziliśmy że nie jest to coś za co byśmy zapłacili jakieś extra pieniądze,są dobre ale nic po za tym,irlandzka wołowina jest na tyle dobra (czytaj jakieś 300 dni w roku na dworze,brak przemysłu na wyspie) że 30 dni w zupełności wystarczy.Trzeba się tylko trzymać podstaw,odpowiednia temperatura mięsa przed smażeniem,stopień wysmażenia jak najmniejszy(dla mnie medium rare max.),mało