Wpis z mikrobloga

Pytanie do rowerowych Mirków. Jaką markę polecacie? Romet? Kross? Oczywiście, jako cebulak szukam czegoś taniego, ale w miarę dobrego.

#rower #rowery
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@1988BaZyL: kross to chiński syf z polskim logo. Czasem sprzedają pod swoim logo dokładnie to samo co jest na aliexpress. Romet kiedyś był bardzo szanowaną polską marką, ale nie wiem jak jest teraz.
  • Odpowiedz
@1988BaZyL: Na niskiej półce nie ma większych różnic w jakości. Wszystko to ramy zamówione na wschodzie i z podstawowym osprzętem (2k+) lub w ogóle ze szpejem pozagrupowym czy innymi wynalazkami (2k-).

Odpowiedź na pytanie "który producent najlepszy" zależy głównie od tego kogo pytasz. Ja np. mam mocny sentyment do Unibike (bardzo wyrównany osprzęt, pasuje mi geometria), sporo dobrego słyszałem o Krossie, a dla odmiany o Romecie samo zło. Masz jeszcze
  • Odpowiedz
@MonitorEkranowy: że co #!$%@?????????? Chyba Ci stary za mocno wskoczył na plecy. Kross ma swoją fabrykę w PL gdzie robione są wszystkie ramy z alu i stali. Chinolem zdecydowanie jest ROMET, to już Kellys przy nim to marka premium.
  • Odpowiedz
@1988BaZyL:
Wybierz sobie 3 rower za ~2k, które Ci się podobają, porównaj sprzęt, a potem przejedź się na wybranym oraz paru losowych i sprawdź czy nie czujesz jakiegoś dyskomfortu z powodu geometrii. Szybka checklista co wybierać zależnie od tego jak jeździsz (z nastawieniem na zakup MTB, jestem zwolennikiem jednego roweru do wszystkiego ( ͡° ͜ʖ ͡°)):
-Lepsza przerzutka tylna będzie znacznie przyjemniejsza w terenie
-Lepsze hamulce potrafią uratować tyłek przy dłuższych zjazdach i ogólnie w górach, zwłaszcza jeśli jesteś ciężki
-Wyższej klasy korba (zwłaszcza jeśli już nie będzie na kwadracie) to bardzo poważne ulepszenie jeśli jesteś ciężki
-Mniej niż 3 zębatki z przodu są zaletą przy jeżdżeniu w terenie (terenie:
  • Odpowiedz
@Aramil:
Dzięki za profesjonalną poradę. To ma by rower na spokojne przejażdżki. Bez żadnych szaleństw. Asfalt i utwardzone ścieżki leśne. Zapomniałem napisać, że szukam damki, bo to nie dla mnie. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@1988BaZyL:
To w takim razie robi się w ogóle banalnie, bo i wybór znacznie mniejszy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli nie chcesz jeszcze bardziej zbijać ceny (te rowery są naprawdę nieźle wyposażone jak na tą klasę, można oszczędzić jeszcze ze 2-3 stówy, ale imho nie warto) to Unibike ma fajne propozycje:
-Głównie do miasta z nastawieniem na praktyczność: Vision
-Objeżdżanie całego miasta, a czasem nawet komfortowa
  • Odpowiedz