Wpis z mikrobloga

@Nale: Powiedz mi, w jaki sposób kobiety były gorzej traktowane skoro były utrzymywane przez mężów, którzy gineli na wojnach i całe dnie pracowali na utrzymanie domu, dzieci i kobiety? Dodajmy do tego fakt, że kobiety nigdy nie musiały udowadniać swojej kobiecości, były i są dla ludzi wartością samą w sobie. A mężczyzna w tym chorym świecie musi swoją męskość dopiero udowodnić
  • Odpowiedz
@Thachi: już kiedyś Ci to tłumaczyłam.

Bycie własnością ojca, a potem męża to nie jest dowód na szacunek, ale próba ubezwłasnowolnienia.

Nie chce być wartością jako kobieta.
Chce być doceniana jako CZŁOWIEK.
  • Odpowiedz
@agaja jesteś pewna że kobiety rzeczywiście chcą być szanowane? Jak dla mnie to chcą być towarem, tylko cennym. Wiadomo, nie wszystkie.

I nie mówię że tamte czasy były zajebiste. Tylko że nie można ich przedstawiać wybiórczo
  • Odpowiedz
@Thachi: każda kobieta to osobny człowiek i osobne oglądy.
Niemniej takich, które chcą być oceniane za to, jakimi są ludźmi a nie robi przez pryzmat chromosomów płciowych jest ogrom.

Przedstawiłeś bycie traktowana przedmiotowo jako coś fajnego.
Nie wiem jak Ty, ale ja chciałabym moc zdecydowac o sobie, uczyć się, mieć swoją kase.
Te kobiety były często sprowadzane do roli ładnego mebla, który ma prowadzić dom i ridzuc dzieci. A Ty
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@agaja: i wielu kobietom to było na rękę, skoro nawet w tych czasach marzeniem niektórych kobiet jest być utrzymywana przez faceta i wychowywać dzieci w domu. Była kiedyś taka różowa na wykopie która twierdziła, że jest damskim przegrywem bo ma 24 lata i musi pracować, a jej facet nie chce jej zrobić dziecka i ja utrzymywać. Dzika mrówka, kojarzysz?

Nie miej złudzeń, kobiety dalej chcą być traktowane jak małe dzieci,
  • Odpowiedz
@Thachi: xD nie będę tego komentować.
Ale powtórzę: Każda kobieta to osobny człowiek. Nie generalizuj.

A to, czy czereśni odpowiadało, nie zmienia to faktu, że było to traktowanie przedmiotowe.
I Twoje żale do kobiet tego nie zmienia
  • Odpowiedz