Wpis z mikrobloga

Siema, mam Forda Mondeo Mk IV z 2011r po lifcie. Mam problem bo jakiś czas temu wentylator od chłodnicy zaczął chodzić non stop (na ciepłym i zimnym silniku) na 100% obrotów - za pierwszym razem doprowadziło to do rozładowania aku. Dowiedziałem się, że może to być przyczyną modułu wentylatora, więc zamówiłem zamiennik, a w tym czasie włączałem i wyłączałem wentylator ręcznie przed i po jeździe.
Dzisiaj wymieniłem moduł i pierwsza diagnoza to, że wentylator od chłodnicy nie pracuje non stop. Wykonałem test na postoju przed 15min samochód pracował na 2k obr/min i klima na max. Silnik osiągnął 90st ale żaden wentylator się nie włączył (mam dwa, jeden wentylator od chłodnicy, a drugi od klimy).
Czy to możliwe? Wydawało mi sie, ze przy takiej temp i działającej klimie wentylator powinien się włączyć chociaż na I biegu.
Jutro mam długa trasę i wolę uniknąć wymiany modułu na stary, w którym wentylator działa non stop - tutaj przynajmniej silnik mi się nie zagrzeje.

Ktoś miał jakieś doświadczenie z tym u siebie?
Przy jakich temp włączają Wam się wentylatory?

#samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa #ford #mondeo #pytaniedoeksperta
  • 4
@inzynier_robert
@zbulbersowany
@Jemigrant
Też tak mi się wydaje, że przy klimie powinien wentylator działać nawet minimalnie. Poza tym miałem wrażenie, że klima nie działa na 100% swoich możliwości, ale to zweryfikuje jutro.
Jak silnik osiągnie jakieś 100 stopni to zatrzymam się i sprawdzę czy wentylator się załącza.