@OCIEBATON: poki to nie jest pieczenie jakiegos ciasta to ja przynajmniej gotuje na wyczucie nigdy nie odmierzam przypraw(ktos tak robi?) tylko probuje po kazdym dodaniu xD
@OCIEBATON: a jak masz 476 g kurczaka to przeliczasz że jednak potrzeba 14,2 g soli? Czy dokrajasz z kolejnej brakujące 24 g?
Rozumiem odmierzanie składników w cukiernictwie, przy solankach, mieszankach przypraw czy większej skali. Ale zwykłe codzienne gotowanie tego nie wymaga i jest tylko zbędną stratą czasu. Zwłaszcza że składniki składnikom nie równe. Taka babcia która robi najlepsze pączki na świecie nawet nie wie ile dokładnie w gramach czego daje, wie
@KanalKulinarny: EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEJDZIE TA NOWELIZACJA USTAWY I DO KUCHNI BĘDZIE MOŻNA WCHODZIĆ TYLKO Z LICENCJĄ BO SERIO NIEKTÓRZY NIE MAJĄ ANI DOŚWIADCZENIA ANI WYOBRAŹNI I NA PRZYKŁAD UPUSZCZĄ BUŁKĘ NA PODŁOGĘ
@OCIEBATON: największy problem jak przepis jest stary I nagle okazuje się, że kostka masła ma 250, nie 200 gram. A szklanki wtedy 2 razy mniejsze robili.
@OCIEBATON: ale sformułowanie "przyprawy do smaku" jest sensowne, bo jedni lubią bardziej pikantne, inni słodsze itd. Chyba nie powiecie mi, że trzymacie się sztywno przepisów?
@OCIEBATON: mam wrecz cudowne odczucia. Mi wystarczy powiedziec defacto "zrob jakas zupe z chorizo i slodkim ziemniakem" a juz sam dobiore proporcje i pozostale skladniki i ugotuje. Moj rozowy za to potrzebuje szczegolowy przepis bo inaczej "ale nie wiem ile oleju do przysmazenia cebulki dac, nie wyjdzie mi przepis albo zrobie nie tak jak trzeba"
@OCIEBATON: a ja nienawidzę jak podają coś w SZKLANKACH. #!$%@?, nie mam normalnej szklanki bo mieszkam w UK i za każdym razem muszę przeliczać w jakimś zasranym kalkulatorze miar XD
@OCIEBATON: Najgorsze co może być to jak w przepisie pani Grażynki pisze 250g mąki a potem się okazuje że wcale jej nie chodziło o 250g mąki tylko o szklankę o pojemności 250ml no ale kto by się tam jednostkami przejmował XD
-500g piersi z kurczaka
-20 ml oleju
- 300g cebuli
- 15g soli 5g pieprzu 5g oregano itd itp
A przepisy kobiet?
- jedna pierś z kurczaka
- trochę oleju do podsmażenia piersi
- 3 średnie cebulę
- przyprawy do smaku
XD
#logikarozowychpaskow #gotujzwykopem
Komentarz usunięty przez moderatora
@KanalKulinarny: subtelny bait, szanuję
nigdy nie odmierzam przypraw(ktos tak robi?) tylko probuje po kazdym dodaniu xD
Rozumiem odmierzanie składników w cukiernictwie, przy solankach, mieszankach przypraw czy większej skali. Ale zwykłe codzienne gotowanie tego nie wymaga i jest tylko zbędną stratą czasu. Zwłaszcza że składniki składnikom nie równe. Taka babcia która robi najlepsze pączki na świecie nawet nie wie ile dokładnie w gramach czego daje, wie
@dirtydenier: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.bigoven.com/recipe/krokiety-z-kapusta-i-pieczarkami/185713