@OCIEBATON nie jestem w stanie się bardziej zgodzić, wolę wszystko podane w gramach ewentualnie mililitrach a nie #!$%@? szklanka tego kubek tamtego, #!$%@?
@OCIEBATON: Bo przepisy dla facetów są pisane jak dla dzieci, tak aby nic nie pomylili dlatego są dokładniejsze, bo faceci mają mniejsze pojęcie i doświadczenie w gotowaniu. Kobiety jako że spędzają wiekszość swojego żywotu w kuchni(czyli tam gdzie ich miejsce) gotując dla męzczyzn , mają doświadczenie i nie potrzebują tak dokładnych, precyzyjnych przepisów.
@Xerdur: Nie doprawia się na oko tylko na smak. Jeśli chcesz żeby było dobrze to musisz próbować - cały czas. Nie gotuje sie makaronu 6 minut tylko aż będzie al dente. Nie bardzo rozumiem co chcesz odmierzać np przy smażeniu. Zrobi Ci różnice czy smażysz na 20 czy 30 ml oliwy? Badasz za każdym razem temperaturę oliwy na patelni? Badasz wilgotność powietrza przy zagniatania ciasta? Ja rozumiem ze precyzja jest ważna,
@OCIEBATON jak widze przepis z miarami typu 'lyzka, garsc, srednie cebule, szklanka" to #!$%@? ;) Ja rozumiem ze nie kazdy ma w kuchni wage, ale jak ktos pisze przepisy to moglby miec i podac ilosci w ludzkich jednostkach.
@Mirkosoft Nie wiesz co można odmierzać przy smażeniu? A choćby czas, ilość oleju lub masła, sosy (np sojowy) lub wina...
Robi różnicę czy smażysz wołowinę 10 minut czy 30 minut...
Nawet robiąc głupie ciastka wyjdą ci zakalce jeśli dodasz za dużo mąki, wody, masła czy jajek. To samo jest z każdym daniem. I kuźwa nie chodzi o gramaturę, a o proporcje. Każdy dureń o tym wie. Tak samo o składniki. Jak chcesz
@ButtHurtAlert chyba nie masz doświadczenia przy gotowaniu, co? Jak chcesz tworzyć dania prowizoryczne to jasne, rób co chcesz, ale często to się po prostu nie sprawdza. Jak chcesz zrobić pyszny mus czekoladowy to musisz się trzymać sztywno proporcji, bo wyjdzie breja. Tiramisu tak samo. Pad thai? Spieczesz za mocno krewetki (tu trzyma się poziomu zakrzywienia a nie czasu) to będziesz mieć byle co a nie pad thai. Przykładów jest od cholery i
Gotowanie "na oko" już od dłuzszego czasu jest odłożone do lamusa. Bez termometru, stoperu i wagi ciężko o powtarzalność a jest to niezbędne kiedy korzysta się ze składników wysokiej jakości.
-500g piersi z kurczaka
-20 ml oleju
- 300g cebuli
- 15g soli 5g pieprzu 5g oregano itd itp
A przepisy kobiet?
- jedna pierś z kurczaka
- trochę oleju do podsmażenia piersi
- 3 średnie cebulę
- przyprawy do smaku
XD
#logikarozowychpaskow #gotujzwykopem
Komentarz usunięty przez autora
No chyba Cię #!$%@?ło xD
Ja rozumiem ze nie kazdy ma w kuchni wage, ale jak ktos pisze przepisy to moglby miec i podac ilosci w ludzkich jednostkach.
@PiersiowkaPelnaZiol: to jest dokładnie 300g. Po to właśnie ludzie cywilizowani wymyślili wagę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Robi różnicę czy smażysz wołowinę 10 minut czy 30 minut...
Nawet robiąc głupie ciastka wyjdą ci zakalce jeśli dodasz za dużo mąki, wody, masła czy jajek. To samo jest z każdym daniem. I kuźwa nie chodzi o gramaturę, a o proporcje. Każdy dureń o tym wie. Tak samo o składniki. Jak chcesz
źródło: comment_1590779677wnAlbUhjvUyg6WBoAJVCRI.jpg
Pobierz@Madlajn: najgorzej, u mnie nawet w obrębie w domu szklanki są różnej wielkości