Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 211
Zbiornik na deszczówkę #diy - doniczka 40 litrów za 60 zł plus kranik, uszczelka i trochę silikonu dekarskiego za 20 zł. Razem za 80 zl. Do środka wstawilem głaz, żeby dzieci pustego zbiornika nie przewracaly.

Może nie najpiękniejszy ale spełnia swoją funkcję - nad nim jest daszek z pleksi, z którego trochę deszczowki kapie, więc zamiast kombinować z jakimis rynnami czy wiaderkami wykombinowałem siebie taki zbiornik.

Na allegro zbiorniki na deszczówkę osiągają horrendalne ceny - ładne, dekoracyjne w lutym widziałem po 300 zł, teraz i po 600 zł sprzedają...

#ogrodnictwo
pablo397 - Zbiornik na deszczówkę #diy - doniczka 40 litrów za 60 zł plus kranik, usz...

źródło: comment_1590305384LGVVvIFXjdwgCjzgLOwrZR.jpg

Pobierz
  • 76
Zbiornik na deszczówkę #diy - doniczka 40 litrów za 60 zł plus kranik

@pablo397: bez jaj, 40 litrów deszczówki to ci może wystarczy na tą doniczkę z kwiatkiem obok. 60pln za 40L zbiornika? Toż taniej by było kupować wodę mineralną w baniakach 5L do podlewania ;)

@hrumque: I będzie baniaki pod rynnę podkładał i wodę łapał? :) tu nie chodziło o rachunki za wodę, ale o oszczędności wody.
@pablo397: Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie obudowy dla kupnego zbiornika: masz dużą pojemność, nie martwisz się o szczelność, cena jest niska, a obudowa piękna z bliska
  • 0
@Gregory143: krytyka nie jest nieuzasadniona, wielu ludzi zbiera deszczówkę by mieć wodę do podlewania za darmo, a tu chyba cel jest inny, bo to się nigdy nie spłaci ;)
@motylus: na razie to wygląda jako tako. Na razie to ludzie wpadli na ten sam pomysł i trudno mausery kupić, bierze się co jest.
Jak wrócę do domu to ci wrzucę. Większość i tak jest pod ziemią.
@KokiX: u mnie w gminie kara za podlewanie trawników i ogrodów w czasie suszy to 5000 zł i nie jeżdżą by sprawdzać co kto robi tylko sobie rachunki porównują.
  • 29
@pablo397: #!$%@? facet postawił na rozwiązanie które idealnie wpisuje się w estetykę otoczenia i ma spełniać w zasadzie tylko funkcje ochrony murku i chodnika przed kapiąca wodą, a że przy okazji można wykorzystać te 40 litrów wody to jeszcze lepiej.
A wy mu #!$%@? postujecie 1500litrowe zbiorniki z budowy. Gdzie on ma to #!$%@? postawić, na dachu, na środku trawnika?
Ja #!$%@? wykopki