Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@ponuryrolnik: zależy w jakiej dziedzinie, możesz mieć zmianę w bazie danych, która musisz obsłużyć na formularzu w aplikacji webowej. Może trzeba delikatnie zmodyfikować algorytm AI. To zależy
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: Typowe zadanie :o
To jak powiedzieć 'typowa książka' i nie zasugerować nic więcej - mieści się podręcznik od fizyki kwantowej, biblia, książeczka dla dzieci albo kryminał.

Jakbym miał coś wybrać z musu to pobranie danych, przetworzenie i wyświetlenie w innym miejscu przy użyciu RESTa.
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: zależy od dziedziny, pracuję w utrzymaniu i rozwijaniu 1 wielkiego kodu(mniejsza podział na produkty i aplikacje)
- w CMS jeden z widoków pokazuje dane dla klienta z GB w niepoprawny sposób(z obliczeń wychodzi, że powinien mieć X, a ma Y), sprawdźcie
- klientowi udało się zalogowac, choć nie powinien bo (coś tam), oto logi z tego zdarzenia, zbadajcie
- email aktywacyjny nie posiada w sobie odpowiedniej waluity dla gracza
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: jak coś tam wczoraj robiłem to mi coś tam wyskoczyło na czerwono jakieś errory panie. A co pan robił? A już nie pamiętam bo to skasowałem i robiłem następne. A ma pan jakiś screen? Nie mam nie mam czasu na pierdoły panie. To ma działać bo jak jeszcze raz mi to wyskoczy to pana policzę.
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: Bo jak już stworzysz architekturę i bazę to potem już dodajesz tylko proste elementy, które składają się w skomplikowaną całość. To nie ma tak, że codziennie odkrywasz ameryke
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: ( ͡° ͜ʖ ͡°) Aż mi się żart przypomniał:
Prezes do pracowników IT gdy wszystko działa: "Za co ja Wam płacę?"
Prezes do pracowników IT gdy coś nie działa: "Za co ja Wam płacę?"
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: żadna :D bardziej takie pytanie retoryczne w stylu, jak wszystko działa, to po co płacić IT, skoro działa; a jeżeli coś się popsuje, to czemu IT tego nie przewidziało nie zapobiegło czy coś :) zawsze będzie źle, niektórym "kierownikom" się nie dogodzi; ot taka mała dygresja
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik chciałeś proste, codzienne taski, zazwyczaj na 1 dzień pracy
Ostatnio dodawałem funkcjonalność przez 2 miesiące, dopiero biznes ja sprawdza, zanim przejdzie review/ kolejne testy przez testerów i zostanie wdrożona na produkcję to jeszcze minie

A, i jeśli pracujesz przy utrzymaniu naprawdę dużej platformy, nigdy nie zejdziesz ze wszystkich bugów :D naprawisz kolejne ale w tym samym czasie dochodzą nowe funkcjonalności, ktoś za x czasu stwierdzi, że jednak nie działa poprawnie
  • Odpowiedz