Wpis z mikrobloga

Cześć, jakieś opinie o octane one gridd flat? https://octane-one.com/bike/gridd_flat/ Nada się na komfortowe szybkie przemieszczanie w celu kręcenia kardio? Szukam roweru fitness z płaską kierownicą, takiego kompromisu w miarę szybkiego lekkiego roweru i wygody (stąd baranek nie dla mnie). Mam zniżki dość spore w ns bikes czyli octane i rondo też by się łapały. Czy może brać ramę cro mo z napędem w piaście?
#rower
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chuckmls:

Nada się na komfortowe szybkie przemieszczanie

na jakiś szczególny komfort bym nie liczył. To mimo wszystko rower o dość agresywnej geometrii.
To czy masz płaską kierownice czy baranka w górnym chwycie nie wpływa mocno
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@chuckmls: Baranek zwiększa wygodę, a nie ją zmniejsza. Te przeświadczenie o niewygodnym baranku pewnie bierze się stąd, że taka kierownica jest wkładana głównie do rowerów sportowych, gdzie to geometria wymusza mniej wygodną pozycję. Ale są i takie rowery z barankiem, gdzie ta pozycja jest mniej pochylona, kierownica w linii, lub powyżej siodełka, sam tak jeżdżę i jestem zadowolony z takiego kompromisu i wygody.
  • Odpowiedz
@damian_co_dalej: @SnikerS89: z racji moich gabarytów wolę bardziej wyprostowaną pozycję i szerszą kierownicę, i łatwiejsze ogarnianie chodników i krawężników czy ogólne manewrowanie. Baranek jest dla mnie dalej czy już nie? Nie jestem żadnym kolarzem, choć 15 lat temu robiłem po 80km dziennie codziennie na mtb.
  • Odpowiedz
@chuckmls: no baranek to mnogość chwytów, może pokręć się po jakimś sklepie i się przejedź samemu? według mnie rower stricte do miasta w naszym pięknym kraju to nadal mtb, bo spotkasz niezliczoną ilość krawężników i studzienek
  • Odpowiedz
@damian_co_dalej: no ja rozumiem że mnogość, przejechałem się kilka razy już na szosie rozchodzi się o to szanowny kolego że jestem w kategorii #mikrokoksy i mam szerokie plecy i barki 189cm wzrostu przy 121kg (w sumie bez tłuszczu), co za tym idzie trzymanie baranka (te które objechałem były dość wąskie) jest dla mnie męczące i wiąże się z ciągłym spinaniem najszerszego grzbietu. Kiedyś ns bikes miało taką szeroką
  • Odpowiedz
@chuckmls: jedna kwestia w sumie. Jak ktoś pisze o wygodzie to z reguły zakładam że ze sportem jest na bakier :) Ale jeśli jak piszesz ćwiczysz i jesteś jakoś po ludzku rozciągnięty to nie musisz się obawiać mocno pochylonej pozycji.
  • Odpowiedz
@bibsz: byłem w 2 sklepach, no niestety. Baranek dalej mi nie siedzi (tylko 42cm były do spróbowania) Pozycja jest zdecydowanie niewygodna dla mnie. A ten gridd niedostępny do lipca. Obejrzałem mariny jakieś, niestety prediso 3 również niedostępny ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz