Wpis z mikrobloga

Siema. Wołam wszystkie tagi, bo mam dość niezłą zagwostkę. Mówimy o osobie, która nie stawia sobie za cel trenowania 5 dni w tygodniu, a dobre samopoczucie, które ostatnio zaczęło się psuć.

TLDR weglowka vs tluszczowka/keto w leczeniu insulinoodpornosci/problemow z glikemia

Naczytałem się przez lata o dietach, podejściach żywieniowych i nie wiem co zrobić w moim przypadku.

Tematem jest insulinoodporność ( insulin resistance ) / cukrzyca typu 2. Mam utrzymującą się glukozę rano i średnią a1c na poziomie 5.7-5.8 mimo treningów ( głównie cardio obecnie, trochę siłowni ) i chciałbym tutaj podjąć z wami dyskusję jakie mogłobyć najlepsze rozwiązanie, a przy okazji porozmawiać o wiecznej #!$%@? wojnie highcarb vs highfat pomijając carnivore/vegan, bo to już jest w ogóle chore.
Brakuje tylko kościoła, bo tak to zaczyna wyglądać. Nie jedz w ogóle warzyw i owoców, bo są #!$%@?, nie jedz w ogóle mięsa, bo rak. Nosz #!$%@?. Spoko, nie chcesz, nie jedz, ale jak to się ma do zdrowia i dyskusji na ten temat. No właśnie.

Ok, wracając.

Ostatnio sprawdziłem glukometrem i po słodkich ziemniakach na zimno - z ciekawości jak to będzie wyglądać, ( co teoretycznie powinno nie wywalić takiej odpowiedzi ) glukometr pokazuje

1h po jedzeniu 8.6 mmol/l
2h po 6.8 mmol/l
4h po 5.1 mmol/l ( i tak się gdzieś utrzymuje do następnego posiłku )

1. Słyszymy, że keto/lowcarb pomaga w radzeniu sobie z przypadłościami z glikemią, ale czy naprawia? Tego nie wiem i proszę o waszą odpowiedź. Wiem za to, że osoba jeśli już je mało węgli lub tyle co z warzyw <50 to napewno będzie miała problem z wprowadzeniem węglowodanów do diety przez ogromne skoki cukru w krwii. Co z osobami, które robią keto carb cycling? Ktoś jest tutaj obeznany w temacie?

2. Czy łączenie tłuszczy nasyconych ( saturated ) właśnie z węglami i ich udział w makroskładnikach wyższy niż 10-30% powoduje właśnie insulinoodporność? U mnie zawsze spory udział był w diecie jajek, awokado, steków, masła. Smażenie na oliwie, maśle, czasem olej kokosowy.

3. Czy wejście na dietę z udziałem węglowodanów na poziomie 70-90% z minimalnym użyciem tłuszczy <15%, średnim spożyciem białka ( głównie niskotłuszczowe mięsa jak kurak, ryby, indyk, lekki stek ) może pomóc poradzić sobie z tym problemem? Sporo wegańskich lekarzy ( mcdougal, bernard pomagało pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi wyleczyć się właśnie takim podejściem co słuchając doświadczeń z keto i lowcarb przyprawia mnie o ból głowy )
Za przykład podam bardzo ciekawy eksperyment

https://www.drmcdougall.com/2013/12/31/walter-kempner-md-founder-of-the-rice-diet/

4. Wracając do punktu 1, żeby nie jechać po keto/lowcarb dodam, że jest masa osób, która potwierdza “wyleczenie” lub “zaleczenie” się z różnych chorób, ale czy to jest faktycznie wyleczenie czy po prostu zmiana odżywiania już na całe życie?
Keto i lowcarb głównie odrzuca mnie przez spory limit w udziale węglowodanów, nie to, że jestem uzależniony, ale chyba łatwiej kupić ziemniaki, ryż niż dobrej jakości mięso ( skąd i za ile w dzisiejszym świecie grass fed ), lekkie odejście od diety kończące się na przy najlepszej okazji bólem brzucha, gdzie jedząc głównie węglowodany można sobie bez problemu odejść raz lub dwa na tydzień od diety przy rodzinnym stole.

Nie zrozumcie mnie źle. Podejrzewam, że większość podejść, gdzie dieta obfita jest w produkty jakościowe i “zdrowe” jest ok, ale jeśli już faktycznie jest jakiś problem to tutaj przychodzi pytanie - jak można go rozwiązać zmieniając nawyki, w przeciwieństwie do ładowania insuliny i borykania się później z problemami zdrowotnymi.

Dzieki za wasz czas!

#cukrzyca #highcarb #highfat #lowcarb #keto #dieta #carnivore #weganizm #insulinoopornosc #wegetarianizm #fasting #if #intermittentfasting
maze - Siema. Wołam wszystkie tagi, bo mam dość niezłą zagwostkę. Mówimy o osobie, kt...

źródło: comment_1589056284OLEMgyDjVjqvPYK0Ojp6mc.jpg

Pobierz
  • 18
@maze: jeszcze nawiazujac do high carb, to sam kwasniewski nawiazywal do high carba poprzez diete japonska i jej walory i wszystko miedzy nimi czyt nawet kulturystyczna gdzie mamy sporo ilosc czystych wegli, protein i mniejszy udzial tluszczy ( suchy kurak, oliwa :DD )
nie jedz w ogóle mięsa, bo rak


@maze: Rakiem jest sugerowanie, że mięso powoduje raka. Materiał dowodowy na poziomie wróżenia z fusów.

Mam utrzymującą się glukozę rano i średnią a1c na poziomie 5.7-5.8 mimo treningów ( głównie cardio obecnie, trochę siłowni ) i chciałbym tutaj podjąć z wami dyskusję jakie mogłobyć najlepsze rozwiązanie


Rozwiązanie czego, dokładnie? Sam mam niewiele niższą glikemię/HbA1c. Są ludzie bez fizjologii cukrzycowej, a z wyższą glikemią niż
2. Czy łączenie tłuszczy nasyconych ( saturated ) właśnie z węglami i ich udział w makroskładnikach wyższy niż 10-30% powoduje właśnie insulinoodporność? U mnie zawsze spory udział był w diecie jajek, awokado, steków, masła. Smażenie na oliwie, maśle, czasem olej kokosowy.


Nic mi nie wiadomo, żeby tłuszcz nasycony per se miał jakikolwiek związek z IO, oprócz może tego, że powoduje większą sytość przez odwrotny transport elektronów na poziomie mitochondriów - ale tu
ale czy naprawia? Tego nie wiem


@maze: ja też nie wiem, dlatego odpowiem tylko na swoim przykładzie - w 2012 miałam krzywą glukoza + insa, dwie godziny po obciążeniu glukozę miałam 141 przy normie 140. Wszyscy to zlali oczywiście. Insulina jednocyfrowa, w drugiej godzinie wciąż wyższa od pierwszej godziny czyli coś jakby hiperinsulinemia, tyle że nie jakaś koszmarna.
W 2016 roku kolejne takie badanie, lekarz mówi, że eeee to jak było
4. Wracając do punktu 1, żeby nie jechać po keto/lowcarb dodam, że jest masa osób, która potwierdza “wyleczenie” lub “zaleczenie” się z różnych chorób, ale czy to jest faktycznie wyleczenie czy po prostu zmiana odżywiania już na całe życie?


Zależy:
a) czy schudłeś wystarczająco mocno, że masz znowu wolne przestrzenie magazynowe w tkance tłuszczowej,
b) czy jesz wystarczająco dużo białka.

Na tą chwilę, a) zdaje się przyczyną IO/cukrzycy. Insulina jest produkowana w
@maze: ja też nie wiem, dlatego odpowiem tylko na swoim przykładzie - w 2012 miałam krzywą glukoza + insa, dwie godziny po obciążeniu glukozę miałam 141 przy normie 140. Wszyscy to zlali oczywiście. Insulina jednocyfrowa, w drugiej godzinie wciąż wyższa od pierwszej godziny czyli coś jakby hiperinsulinemia, tyle że nie jakaś koszmarna.


@matra: Jakie miałaś konkretnie wyniki w 0h, 1h, 2h?

@maze: A krzywą insulinową ogólnie polecam rękami i
@anonymous_derp: nie powiem Ci, dokumentację mam gdzieś zagrzebaną, ale glukoza + insa na czczo zawsze książkowo. Insa wychodziła mi po godzinie do 50, potem może coś z 60, więc nie jakieś drastyczne skoki, teraz mam insę po godzinie z tego co pamiętam około 30 parę, po dwóch podobnie, glukoza poza tym jednym wystrzałem idealna, ale od 2012 miałam robioną następną już będąc na paleo.
No i co muszę dodać, to że
nie powiem Ci, dokumentację mam gdzieś zagrzebaną, ale glukoza + insa na czczo zawsze książkowo. Insa wychodziła mi po godzinie do 50, potem może coś z 60, więc nie jakieś drastyczne skoki,


Wygląda na wzór 3: hiperinsulinemia, cukrzyca typu 2.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5708305/

No i co muszę dodać, to że miałam robioną dobę glukozową po tym wyniku 141 i nie było odchyleń, choć osobiście uważam że powinnam zostać poinformowana że to grozi IO i
anonymous_derp - > nie powiem Ci, dokumentację mam gdzieś zagrzebaną, ale glukoza + i...

źródło: comment_15890898221Ekl6q9Mls3xYyNwCNDBzM.jpg

Pobierz
teraz mam insę po godzinie z tego co pamiętam około 30 parę, po dwóch podobnie, glukoza poza tym jednym wystrzałem idealna, ale od 2012 miałam robioną następną już będąc na paleo.


@matra: Tutaj trudniej określić, ale też nie jest super.
@anonymous_derp: no ja bym nie powiedziała, że wynik insy mam książkowy, skoro w drugiej godzinie powinna ona spaść, a rośnie
( 6.03 5.00 - 20.00
Insulina po 60 min uU/ml 29.41
Insulina po 120 min uU/ml 37.04) <- to są te najświeższe
niemniej nie mam żadnych, przynajmniej charakterystycznych objawów, mam trzy objawy, które mogłabym podpisać pod problemy z insuliną, ale one najprawdopodobniej wynikają z innego, ważniejszego problemu, ponieważ nie są jednoznaczne.
Większość jest przeciętnej klasy wyrobnikami.


@anonymous_derp: a tego to mi nawet nie musisz mówić. Lekarze to zadufani w sobie ignoranci, albo biedni ludzie o dobrych intencjach, przekazujący dalej w dobrej wierze gówno-wiedzę, jaką nabywają na sympozjach.
Mówię to jako pracownik służby zdrowia oraz pacjentka z wieloletnimi problemami, po kilku pobytach w szpitalach o dobrej renomie. Jakbyś zobaczył jaką w szpitalu, w którym pracuję obecnie lekarka rozdawała dietę na wątrobę, albo jakie
( 6.03 5.00 - 20.00

Insulina po 60 min uU/ml 29.41

Insulina po 120 min uU/ml 37.04) <- to są te najświeższe


@matra: To nadal wygląda źle, tak.

niemniej nie mam żadnych, przynajmniej charakterystycznych objawów, mam trzy >objawy, które mogłabym podpisać pod problemy z insuliną, ale one >najprawdopodobniej wynikają z innego, ważniejszego problemu, ponieważ nie są jednoznaczne.


IO niestety nie boli. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@anonymous_derp: nie boli, ale daje inne objawy, które znam bo spędziłam parę lat na grupach o IO, wiem jakie problemy mają te osoby. Ja najgorsze stany miałam zażywając lek, który miał zwalczać IO xd
jak pisałam - pewne objawy są charakterystyczne również dla innych problemów, z którymi się borykam, ogólnie mój problem jest trochę trudny, choć wydawałby się oczywisty ¯\_(ツ)_/¯
@anonymous_derp: @matra: Dzieki wam ze swietne teksty. Odwolujac sie do przedstawionych problemow matry i mimo stosowania odzywiania paleo z ograniczonymi weglowodanami - jaka moglaby tutaj byc najlepsza strategia do walki z tym? Nie wspominam o codziennym treningu/ruchu, bo to zawsze pomaga. Pojecie w keto z okazjonalnym podbiciem protein/wprowadzeniu wegli? Czy moze zwrot w druga strone czyli ladowanie wegli przy niskiej podazy tluszczu/protein przez jakis czas, pozniej podbicie bialka? Dziwie sie
Odwolujac sie do przedstawionych problemow matry i mimo stosowania odzywiania paleo z ograniczonymi weglowodanami - jaka moglaby tutaj byc najlepsza strategia do walki z tym? Nie wspominam o codziennym treningu/ruchu, bo to zawsze pomaga. Pojecie w keto z okazjonalnym podbiciem protein/wprowadzeniu wegli? Czy moze zwrot w druga strone czyli ladowanie wegli przy niskiej podazy tluszczu/protein przez jakis czas, pozniej podbicie bialka? Dziwie sie mechanizmom high carb low fat w naprawianiu cukrzykow typu
@anonymous_derp: Nie uwazasz ze podejscie typu przestawiamy sie na diete typowo weglowa albo tluszczowa z zachowana jakas tam podaza protein w zaleznosci od przypadku i trening nada takie rezultaty? W moim przypadku to z pewnoscia bylo przesadzanie z konsumpcja roznych zapychaczy lata temu, ale nie wiem czy teraz jedzac czysto juz dobre pare miesiecy i mieszajac te paliwa nie robie sobie takiej samej szkody jak wczesniej chociaz na pewno nie przesadzam
@maze: Mogę Ci tylko doradzić, żebyś robił badania, uczył się jak je interpretować, i robił tak, żeby wyniki były dobre. Jeśli o mnie chodzi, to jem zasadniczo tylko mięso, ryby i jajka, i mam #!$%@? na to, że są jakieś społeczne normy konsumpcji. Cheatów nie robię. ¯\_(ツ)_/¯