Aktywne Wpisy
MG78 +1387
Mircy i mirabelki pijcie ze mną kompot i przy okazji małe rozdajo!
Przedmiotem rozdajo jest egzemplarz mojej książki Zrozumieć Ramen, nad którą intensywnie pracowałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Książka właśnie trafiła do przedsprzedaży, a już 5 listopada jej fizyczna premiera. Książkę można zamówić na topgar.pl, jest tam też spis treści i trochę przykładowych stron.
Zrozumieć Ramen ma 320 stron i twardą oprawę. Starałem się aby jak najszerzej dotykała ramenu, ale była przy tym odpowiednia dla każdego niezależnie od poziomu zaawansowania. W związku z książką pojechałem nawet na ponad dwa miesiące do Japonii, a w środku oprócz przepisów znajduje się też sporo treści społeczno-historycznych dotyczących ramenu. W książce jest 39 QR kodów z przepisami w formie wideo, a oprócz 23 kompleksowych przepisów na różne rodzaje/style ramenu są również przepisy na jego
Przedmiotem rozdajo jest egzemplarz mojej książki Zrozumieć Ramen, nad którą intensywnie pracowałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Książka właśnie trafiła do przedsprzedaży, a już 5 listopada jej fizyczna premiera. Książkę można zamówić na topgar.pl, jest tam też spis treści i trochę przykładowych stron.
Zrozumieć Ramen ma 320 stron i twardą oprawę. Starałem się aby jak najszerzej dotykała ramenu, ale była przy tym odpowiednia dla każdego niezależnie od poziomu zaawansowania. W związku z książką pojechałem nawet na ponad dwa miesiące do Japonii, a w środku oprócz przepisów znajduje się też sporo treści społeczno-historycznych dotyczących ramenu. W książce jest 39 QR kodów z przepisami w formie wideo, a oprócz 23 kompleksowych przepisów na różne rodzaje/style ramenu są również przepisy na jego
BornToDie69 +202
Post refleksyjny, ile AMD socketem AM4 zrobiło dobrego.
Dzisiaj wrzucam do mojego 8-letniego kompa na AM4 Ryzena 7 5800x. Najpierw siedział tam podkręcony do granic możliwości Ryzen 1 1200, aktualnie siedzi Ryzen 5 3600 (na sprzedaż jak coś). Jedyne co musiałem jeszcze zmienić to chłodzenie ze spartan 3 (na sprzedaż) na SPC Fortis 5.
W przeciągu 8 lat do kompa za 2200 zł (nowy)
- dorzuciłem za 300 zł Radeon RX5700
Dzisiaj wrzucam do mojego 8-letniego kompa na AM4 Ryzena 7 5800x. Najpierw siedział tam podkręcony do granic możliwości Ryzen 1 1200, aktualnie siedzi Ryzen 5 3600 (na sprzedaż jak coś). Jedyne co musiałem jeszcze zmienić to chłodzenie ze spartan 3 (na sprzedaż) na SPC Fortis 5.
W przeciągu 8 lat do kompa za 2200 zł (nowy)
- dorzuciłem za 300 zł Radeon RX5700
Zachęcam też do przeczytania tego postu dalej bo mam kilka małych ogłoszeń :D
1. Po pierwsze bardzo dziękuje, za pozytywne przyjęcie projektu Top Gar i wiele ciepłych wiadomości, uwag oraz komentarzy, które od Was dostaję. Dają one dużo motywacji do dalszej pracy :D!
Kanał zadebiutował nieco miesiąc temu (7 kwietnia) i nie ukrywam, że rzuciliśmy się z nim trochę na głęboką wodę. Robimy coś czego nigdy wcześniej nie robiliśmy więc nie wszystko jest idealnie, ale staramy się cały czas poprawiać :) Analizowaliśmy otrzymywane od Was uwagi, sugestie, itp. Myślę, że udało nam się poprawić kilka spraw.
Myślę, że lepiej ogarniamy już nagrywanie, poprawiliśmy dźwięk (nowy mikrofon) oraz oświetlenie i jeszcze kilka innych rzeczy co mam nadzieję zauważycie w dzisiejszym odcinku.
Oczywiście wiele jest jeszcze do poprawy, przede wszystkim chciałbym poprawić swój warsztat prezenterski, sposób wysławiania się, intonację, itp. W tym celu zapisałem się już nawet do doktora... doktora nauk humanistycznych w zakresie literaturoznastwa ( ͡° ͜ʖ ͡°) oraz mojego dobrego kolegi @roverkielce.
Chciałbym też kupić drugi aparat, co bardzo ułatwiłoby nam nagrywanie. Odcinek z Chaczapuri nagrywany jest na dwa aparaty (jeden mój, a jeden pożyczony od @polski) przez co przynajmniej dla mnie wydaje się ciekawszy, był też dużo łatwiejszy do montażu.
2. Po drugie chciałem Was przeprosić, że tak długo musicie czekać na CZIMICZANGĘ, która wygrała w ostatnim głosowaniu. Przepis w formie pisanej wraz ze zdjęciami mam gotowy już od kwietnia. Chciałem dograć do niego video, ale nie wyrobiliśmy się podczas ostatniego dnia zdjęciowego (wychodziliśmy ze studia jakoś koło 22-23).
Przepis zostanie opublikowany w przyszłym tygodniu (prawdopodobnie we wtorek), jutro nagrywam wideo dotyczące jednego z dodatków do niej (dzięki pożyczonemu od kolegi tłu fotograficznemu zrobiłem sobie też mini studio w pokoju, mam nadzieję, że się wam spodoba). Oczywiście Was do niego zawołam :)
3. Po trzecie pewnie niektórzy z Was widzieli, że jakiś czas temu dodałem na mirko info o tym, że chciałbym zrobić również serię dotyczącą drinków łatwych do przygotowania w domu. W tej serii chciałbym prezentować zarówno klasyczne koktajle jak również tam gdzie to możliwe również w wersji bezalkoholowej.
Nie wiem niestety jak to rozegrać z filmami.
Czy lepiej jeśli będzie jeden film i w nim dwie wersje (z alkoholem i bez) czy lepiej dwa osobne filmy opublikowane w tym samym czasie?
Na korzyść dwóch osobnych filmów przemawia to, że będzie to wtedy bardziej uporządkowane, a osoby których nie interesuje a-----l nie będą musiały go oglądać, oraz w drugą stronę Ci, których nie interesują wersje virgin nie będą musieli przewijać. Ułatwiłoby to też późniejszą kategoryzację filmów (stworzenie osobnych playlist do jednych i drugich drinków). Osoby, które znają się jednak trochę lepiej na YouTube ode mnie pisały mi jednak, że lepiej nie publikować dwóch filmów jednocześnie. Ktoś jest w temacie i może mi pomóc?
Zastanawiam się też nad stworzeniem osobnego tagu na Wykopie, aby wszystko było ładnie i przejrzyście. Myślałem o #barekmg78 albo #pijzmg78. Który wydaje się Wam lepszy? A może macie jakieś inne pomysły?
Przy okazji chciałem podziękować też @bartoszfcb @Prendkosc oraz mojej szwagierce, którzy są barmanami i zaoferowali swoją pomoc merytoryczną oraz to, że będą czuwać nad poprawnością serii :)
To będzie na tyle :) Mam nadzieję, że Was nie zanudziłem i gratuluję wszystkim, którzy dotarli aż do końca tego posta :)
Pozdrawiam i życzę udanego weekendu,
MG78
_____________________________________
#kuchniamg78 - tag do obserwowania
Wołam osoby, które wyraziły chęć wołania. Jeśli chcesz być dołączony do listy zaplusuj odpowiedni komentarz poniżej.
Jeśli Cię zawołałem, a nie chcesz być wołany zaplusuj inny komentarz.
Komentarz usunięty przez autora
Pzdr
Dobre było
@luktuc: Ostatnio to bardzo pochłonęły go ryby, co widać zresztą po awatarze ale jak mam okazję to go cisnę żeby rał się za płytę :D
@PanicInDetroit: Bardzo mnie to cieszy. A jaki jest twój ulubiony?
@Tomekkku: A jakie jeszcze eksperymenty serowe robiłeś? Która wersja najlepsza?
@balbezaur: @