Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym #utest
jestem tam już jakiś czas, zrobiłem cały kurs Academy, mam dodane 4 urządzenia: Macbook, Desktop win10, Mobilke z Android10 i iPhone 7. Przez cały ten czas dostałem jedno zaproszenie do projektu w którym o TC można pomarzyć, a limit bugów osiągnięty po kilku godzinach.
Zrobiłem repro kilku bugów i tyle. Jak mam wbić ranking jak nie ma gdzie? ( ͠° °)

#testowanieoprogramowania
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kubellob wtedy dostaniesz zaproszenia gdzie również trzeba zabijać się o możliwość zgłoszenia buga, ewentualnie jak chcesz zgłaszać ładnie i zgodnie z zasadami to dziesięciu januszy zrobi to byle jak przed tobą, a do tego jeszcze zleci ci ranking za duble XD

@HARDrychuCORE szkoda czasu na utest
  • Odpowiedz
Przez cały ten czas dostałem jedno zaproszenie do projektu w którym o TC można pomarzyć, a limit bugów osiągnięty po kilku godzinach.

@HARDrychuCORE: miałeś pecha. Podeślij mi ID to coś wymyślę ;)

ewentualnie jak chcesz zgłaszać ładnie i zgodnie z zasadami to dziesięciu januszy zrobi to byle jak przed tobą, a do tego jeszcze zleci ci ranking za duble
  • Odpowiedz
  • 0
@Rabusek oczywiście, pisalem już o tym na wykopie - wiem, że współpracujesz z applause od lat, może jak zaczynałeś było inaczej.

To co pisze to stan sprzed roku -półtora, kiedy akurat byłem bezrobotny i zaangażowałem się w utest na 100%. W odpowiedzi:

-lista bugów krótka, nie raz przyjmowałem zaproszenie i okazywało się, że limit bugów zostanie osiągnięty dosłownie w ciągu kilkunastu minut
  • Odpowiedz
Podkreślę, że mimo tego, że jestem z firmą związany już dość długo staram się być względnie obiektywny.

-lista bugów krótka, nie raz przyjmowałem zaproszenie i okazywało się, że limit bugów zostanie osiągnięty dosłownie w ciągu kilkunastu minut

@kaaban: miałeś serio ultra pecha, w moich projektach limit błędów jeśli jest osiągany to po 4-5 dniach ( ͡° ʖ̯ ͡°) jeśli w ogóle, w większości projektu nigdy nie dolatujemy do limitu.
  • Odpowiedz
@kaaban: Dodałbym do tego długie oczekiwanie na rozpatrzenie buga. Przykład pierwszy z brzegu. Klient ma 35 dni na rozpatrzenie zgłoszonego błędu przez testera. Utest wypłaca kasę co 2 tygodnie 1,15,30 każdego miesiąca.

Jestem w cyklu gdzie zgłoszono 2 błędy. Przy jednym zgłoszonym 24 marca dalej jest pending. Błąd ma '+1' 6 zgłoszonych reprodukcji. Więc wychodzi na to ze tester czeka blisko 2 miesiące na ocenę błędu. Serio to jest zniechęcające.

@Rabusek
  • Odpowiedz
Takie niuanse psują odbiór calej platformy i tworzą się zgrzyty, niejasności.

@Hybris: Powiem Ci tylko po wypróbowaniu różnych platform, że utest znalazł w miarę niezły złoty środek między tym ile płacą a tym ile tester musi się narobić żeby ten hajs dostać. Lepsze było tylko testlio, gdzie właśnie było płacone od godzin z góry wcześniej ustalonych i weryfikacja że tester A zgłosił coś, a B już nie, i ten B dostawał
  • Odpowiedz
jak długo się czeka na ocenę buga?

@mfv30we4: do 35 dni

Czekam od 6 dni na ocenę zgłoszonych błędów w pewnym projekcie i nie widzę, żeby choć jeden bug zmienił status na
  • Odpowiedz
@Rabusek: Dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno: ostatnio otrzymałem zaproszenie do projektu, przyjąłem zaproszenie i okazało się, że błędu (który miał się pojawić) nie znalazł nikt ( ͡° ͜ʖ ͡°), mimo przedłużenia czasu trwania projektu. Czy to uderza w mój rating?
  • Odpowiedz