Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu pytałem jak ogarnąć konfigurator balustrad do pracy w inventorze.
Udało mi się znaleźć odpowiednie poradniki i zrobiłem działające rozwiązanie, które znacznie przyśpieszyło prace.
Mam jednak jeden problem, z którym nie mogę sobie dać rady.
Konfigurator działa tak, że do każdego modelu balustrady i każdego wariantu "kształtu" - odcinek prosty, w kształcie L i w kształcie C,
zrobiłem gotowiec, w którym za pomocą formularza nadaje odpowiednie wymiary, a on docina wypełnienie, pochwyty i ustawia słupki w odpowiednich miejscach.
Części niezmienne jak słupki czy zaślepki wstawione są z biblioteki, a to co zmienia wymiar kopiuje z folderu gotowca.
Dla każdego nowego zamówienia, kopiowałem folder odpowiedniego "gotowca" i w nim edytowałem wymiary, zapisywałem, aktualizował się nawet rysunek z wymiarami.
Coś się jednak podziało i po skopiowaniu folderu inventor nie trzyma się względnego odwołania do części ze swojego folderu, tylko bezwzględnie odnosi się do folderu z gotowcami.
Teraz po skopiowaniu folderu, ręcznie podmieniam wszystkie komponenty na te z docelowego folderu. Szukałem info o funkcji spakuj i przenieś,
kopiowaniu przez jakieś wewnętrzne programy autodesku do przenoszenia projektów, jednak strasznie to wszystko skomplikowane.
Może wie ktoś jak to ogarnąć, żeby po prostu przeklejenie folderu zrywało odnoszenie się do źródłowych plików.

#pytanie #pracbaza #autocad #solidworks #inventor #pracbaza #inzynieria #inzynier
szymura - Jakiś czas temu pytałem jak ogarnąć konfigurator balustrad do pracy w inven...

źródło: comment_1588586418vM8fJe0ZzcOZcJTmJGTc5s.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@padobar jeśli to będzie kopiował do lokacji innego projektu będę musiał wskazać za każdym razem nowe powiązanie? Czy będzie to działać tak jak oczekuję? Jutro w pracy sobie to sprawdzę.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@padobar niestety nic się nie zmienia czy kopiuje folder na pulpit czy do innego folderu, odnośniki dalej do pliku źródłowego i muszę ręcznie podmienić komponenty
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@padobar ok stworzyłem drugi projekt, wskazałem ścieżkę do bibliotek z częściami standardowymi. Przekopiowanie plików zrywa powiązania ze źródłem tworząc nowe. Czyli teraz muszę przeniesc folder w wszystkimi modelami balustrad z gotowcow do nowego projektu. Następnie kopiując między projektami będzie traktował je jako osobne złożenia i ustanawiał nową ścieżkę plików? nie będę się musiał przełączać między projektami, bo ten drugi jest tylko poto żeby inventor nie kojarzył plików ze sobą wewnatrz jednego
  • Odpowiedz
@szymura: ogólnie to chyba jesteś w najlepszym możliwym momencie żeby zainteresować się Vaultem - przyszły Ty bardzo by sobie podziękował. nawet jak niekoniecznie masz teraz bardzo dużo wolnego czasu
  • Odpowiedz