Wpis z mikrobloga

@TheSunDoesNotRiseEveryMorning: Docker zdecydowanie upraszcza życie, ale nie stosowałbym go na siłę.
Widziałem sytuacje, że podczas developerki ktoś montuje kod do kontenera i tam go odpala. Może to mieć zastosowanie gdy np. kodujesz w PHP i utrzymujesz kilka aplikacji w 5 różnych wersjach PHP'a. Nie musisz wtedy instalować wszystkich tych wersji PHP lokalnie.

Inna ważna zaleta to odpalanie wszelakich usług w kontenerze. Mam tutaj na myśli serwery WWW, bazy danych, brokery
  • Odpowiedz
@dnaprawa: No wiem, o to mi chodzi. Zalozmy ze ktoś developuje php - tu z wersjami się zgodzę, moze byc problem. Ale nie rozumiem w ogole cool-devów ktorzy na siłę robią sobie obrazki dokerowe albo wlasnie odpalają sobie bazę danych w dodatkowym kontenerze. A potem jak trzeba cos konkretnego ustawic w np configu takiej bazy to placz i czemu to nie dziala albo odpowiedz ze sie nie da bo nie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@TheSunDoesNotRiseEveryMorning: ale tak niestety jest ze wszystkimi popularnymi narzędziami / wzorcami / trendami.

Przykladowo: ktos ma do stworzenia prostego CRUDa ale w miedzy czasie się nasłuchal o mikroserwisach, i takim ot sposobem później powstają różne dziwne stwory
  • Odpowiedz