Wpis z mikrobloga

Kupiłem make zytnia 2000 do prowadzenia zakwasu, ale jest z dużą ilością otręb(ów), jak to się pisze?

Można z takiej dokarmiać zakwas czy coś trzeba z nią zrobic?

#chleb #chlebdomowy
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LucaJune: Urośnie. Jak masz go za dużo to możesz część wywalić/oddać komuś. Ja jak nie mam w planie w ciągu najbliższych dni piec chleba to dokarmiam zakwas, przykrywam go ściereczką z gumką i lekko pokrywką od słoika i tak wstawiam do lodówki na sam dół, tam gdzie najcieplej. Jak już wiem że będę piekł, to wyciągam go z lodówki 122 godzin przed, pozwalam mu sie ogrzać do temperatury pokojowej/kuchennej -
  • Odpowiedz
  • 0
@Wiskoler_double: I dokarmiasz też ta maka z otrebami? Chyba dodałem też za ciężka pszenna, bo 750.

Jak już zrobiłeś zaczyn na chleb to Przykrywasz tylko ścierką czy czasami też folią? Bo dzisiaj przykryłem folia, zrobiłem mała dziurkę i dużo się wody się skroplilo. Może lepiej tylko ścierką.
  • Odpowiedz
@LucaJune: Dokarmiam taka mąką jaką mam pod ręką w nadmiarze, a że teraz sa problemy z dostępem do mąki 750 to karmie go 2000 i zyje i ma się dobrze.
Zawsze mam przykryty w słoiku 0,9 l taką ściereczką dość gęstą i ściśnięte to jest gumką. Przez ściereczkę on sobie swobodnie oddycha. Tylko jak wkładam do lodówki, to jeszcze dodatkowo nakrywam pokrywką, ale ona założona jest na tę ściereczkę, tak
  • Odpowiedz
@LucaJune: A co do zaczynu na chleb, mam taką miskę z pokrywką, 2 l pojemności i tą pokrywką go zakrywam. Ona nie jest w 100% szczelna, tak więc gazy mogą z niej wychodzić, też nba powierzchni pokrywki tworzy się rosa, zgarniam ją do zaczynu.
  • Odpowiedz