Wpis z mikrobloga

#jedzenie #foodporn #aledobreto #pizza #bojowkapiekarska #gotujzwykopem

Jee, udało się. Wreszcie niedościgniony wzór pizzy neapolitańskiej został osiągnięty. Kluczem do sukcesu była mąka z pszenicy durum. Udało mi się także zrobić prawdziwą Salsiccie czy też bardziej popularną Italian sausage z pizzy w stylu Chicago. No powiem wam że szczerze nie jadłem nic smaczniejszego. Banalny przepis, 500g mąki z pszenicy durum, ja kupiłem w auchan specjalna mąka do pizzy
350ml wody
15g świeżych drożdży
Pomidory pellati ale włoskie( niestety nie dałem rady znaleźć san martzano w dzisiejszych czasach)
Sól morska
Oliwa
Motzarella ale nie ta mokra, taka bardziej zwarta
Kiełbasa włoska
Świeża bazylia

300ml wody z 500g mąki mieszamy , będzie się kleić, oliwy dolewamy tak stopniowo, z kieliszek. 50ml wody rozrabiam z 15g soli i wlewam w ciasto. Rozrabiamy aż będzie w miarę odchodzić od paluchów,ale konzystencja będzie dosyć klejąca. Odkładamy pod przykryciem w misce posmarowanej oliwą na 2,3h w ciepłe miejsce bez przewiewu. Ciasto musi tak ze dwa razy wzrosnąć. Sos nie wymaga żadnych przygotowań, wrzucamy pomidory do miski z oliwą i gnieciemy lekko łapami, muszą być wyczuwalne kawałki pomidorków.

Z podanych proporcji wyjdą trzy placki wielkości talerza z ikei, piec rozgrzewamy do 250 stopni, pizza na papier do pieczenia i do piekarnika na 5-7 minut.

Nie podaje proporcji składników bo to każdy jak woli, musi być dużo sosu z kawałkami pomidorków, pizze polecam polać oliwką i posolić obficie przed wstawieniem do pieca.

Wyciągacie jak ser zacznie się brązowić.

Wołam @MG78 , przepis na italian sausage ci sprzedam , wreszcie wyszło jak powinno.

Ja użyłem 500g mięsa z łopatki wieprzowej z widocznym tłuszczykiem, tłuszcz oddziel i wmiel osobno do mięsa, mięso zimne ,najlepiej tak z godzinkę w zamrażarku wrzuć. Przyprawy najważniejsze :
3 łyżki octu winnego czerwonego
1 łyżka soli grubej
1 łyżka pieprzu młotkowanego czarnego
1.5 łyżki natki pietruszki
1 łyżka czosnku ,ja dałem mielony
1 łyżka cebuli , ja dałem w proszku
1 łyżka bazyli suszonej
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej , ja dałem pieprz cayene
1 łyżeczka kopru włoskiego suszonego
0.5 łyżeczki cukru brązowego
0.5 łyżeczki oregano
0.5 łyżeczki tymianku

Mieszasz, długo i mocno, musi się taka papka zrobić, zawijasz w folie, jak kiełbaske i do zamrażarku. Z podanej ilości wyszły mi 3 około 30 cm kiełbaski, dziś na 3 pizze zużyłem 3/4 porcji. Można na tym spaghetti robić,ponoć świetne. Na pizze rwiesz pałe kawałeczki i tyle. Rewelka, polecam.
Kick_Ass - #jedzenie #foodporn #aledobreto #pizza #bojowkapiekarska #gotujzwykopem

J...

źródło: comment_1587133558pB1QSnIGtsT0S6XR74vuCe.jpg

Pobierz
  • 12
@TOTYLKO_JA no nie wiem, smak w ciul zbliżony do tego co jadłem w Italii kilka lat temu. Ciasto chrupiace na zewnątrz a w środku mięciutkie, wilgotne. Nie mam kamienia jeszcze, jak dla mnie to jest pizza idealna, nie wiem co można jeszcze poprawić w niej. Smak perfect