Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +585
Orlen Polski Tinder Narodowy im. św. Jana Pawła II
źródło: 84CA792C-ADA3-4C13-82CC-E9E431AC82EA
Pobierz
Amigoyamigo +216
Moja dentystka kupiła całą klatkę od dewelopera. Rozumiecie, całą klatka jest jej, na parterze zrobiła salon dentystyczny i miejsce parkingowe na swojego nowego merola, a 2 pozostałe piętra to apartamenty pod wynajem. Wchodzę na stronę stomatologa, a ona tam oferuje zabiegi z noclegiem xdddddd gdzie ja żyję Boże
#nieruchomosci
#nieruchomosci

zasilam sobie wemos d1 mini z baterii 18650. przeczytałem że na pinie a0 wemos ma już dzielnik napięcia i wystaczy 100k rezystor i można sobie czytać napięcie. no i tak zrobiłem, na baterii mam poniżej 4.1V, za rezystorem mi pokazuje 3.08 i to podaję do pinu A0.
problem jest taki, że esp przy analogRead(A0) zwraca mi ciągle 1024.
czy ktoś może wie co jest nie tak?
Komentarz usunięty przez autora
chodzi o to że na pin analogowy można normalnie podać 1v co daje wartość 1023, a wemos ma tak
Czyli by wyliczyc napięcie mnożysz ADC * 0.0041 i wynik masz w woltach
a to 1024 zakładam ze jest błędem bo max powinien być 1023 a 1024 jest jakby oznaką błędu pomiaru :/
@daczka92: to umiesz liczyć czy nie? :>
Ściągnij pin do masy i sprawdź czy dostajesz 0 na ADC - jeśli nie to go uwaliłeś i dobrze inicjujesz pomiar.
na wykresie coś się zaczęlo dziać. na razie odczyty mocno skaczą ale są co 15sek i pewnie samo włączanie i wyłącznie powoduje wahania. na baterii spadło do 4v, na a0 jest coś koło 3v.
trochę nie wiem jak to mierzyć w sumie. rozumiem, że gdzieś jest miejsce
teraz skalibrować ile będzie podawał gdy będzie max i ile jak się rozładuje, a najlepiej to by było robić pomiary co jakiś czas i wtedy ma