Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@veldrinn: Mi się wydaje za rzadki. :/
Poprzednio miałem dwa słoiki jakiegoś lipowego czy jakiegoś od prawdziwego pszczelarza i szybko się skrystalizował w wielkie grudy przypominające sól z kopalni. Miały też taką śliską otoczkę i widać było że jest prawdziwy. Z tym mam wątpliwości.
o tej porze roku każdy prawdziwy jest już skrystalizowany


@rouli: Też tak kiedyś myślałem, ale przekonałem się, że niekoniecznie. Tym bardziej przy zastosowaniu procesów technologicznych w zakładach "produkcyjnych".

@Borealny: Wszystko jasne. Mieszanka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ja znam tylko dwa procesy technologiczne dla miodu - kręcenie i rozlewanie do słoików. Dziadka pszczoły mnie żądliły zanim się dobrze nauczyłem mówić, więc wiem co to prawdziwy miód.


@rouli: Przez długi czas też tylko znałem tradycyjne procesy. Teraz nawet więksi "prywaciarze" mają takie mieszalniki z podgrzewaniem dzięki czemu miód się nie krystalizuje (a także dają szansę na oszukiwanie przez dodawanie sztucznego miodu). Ogólnie jak zobaczyłem pewne procesy stosowane w przetwórstwie