Wpis z mikrobloga

@gdziesomojeokulary: ale co to ma do człowieczeństwa? istnienie danej części ciała jest obiektywne, ale uzależnianie bycia człowiekiem od posiadania takich cech jest bez sensu i tutaj właśnie jest subiektywizm.
  • Odpowiedz
@hans211: Skąd wiesz że jest na prostej do rozwoju? Skąd wiesz że rozwój się nie zatrzyma albo pójdzie w złym kierunku? Z resztą potencjał płodu nie ma znaczenia. Ludzie z reguły mają problem z usunięciem nic nie czującego zlepka komórek, ale zabicie dorosłej świni, której mentalnie znacznie bliżej do człowieka niż takiemu embrionowi to już spoko. To czy płód nazwiemy człowiekiem czy nie nie ma żadnego znaczenia.
  • Odpowiedz
@Wijj:

Skąd wiesz że jest na prostej do rozwoju?

a skąd wiesz że może nie być? zakładamy, to co powstaje naturalnie, statystycznie najczęściej i "w trybie domyślnym", jeśli brak innych danych

Ludzie z reguły mają problem z usunięciem nic nie czującego zlepka komórek, ale zabicie dorosłej świni, której mentalnie znacznie bliżej do człowieka niż takiemu embrionowi to
  • Odpowiedz
@DeadIy Ty, myśliciel - jak masz guza mózgu zagrażającego życiu to też się nie poddajesz operacji? W końcu to też żyjący zlepek komórek, każda komórka tam żyje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@lakukaracza_: A ja mam nadzieję że przegłosują ten projekt. Może taka pierdoła będzie impulsem żeby tych karakanów wykopać na dobre. Myślę, że te kilka sytuacji, gdzie żeby dokonać aborcji wadliwego płodu będzie się wiązała z podróżą do zachodnich albo południowych sąsiadów będzie warta tego żeby uwolnić ten kraj od tych zamordystycznych i komuszych pisówców.
  • Odpowiedz
@nemis: Nie mam dzieci, ale jestem w środowisku rodzin (w tym mojej własnej), które takie dzieci mają i dobrze wiem jak to wygląda. :)

Co powiesz zatem kobiecie, którą ktoś zgwałcił i nieszczęśliwie zapłodnił? Że ma się zastanowić co jest przyczyną jej sytuacji? XD
  • Odpowiedz
@hans211: Z resztą, nawet jeśli jest na prostej drodze do rozwoju, przyjmiemy że to już człowiek wciąż nie ma to znaczenia, bo to nieśiwadomy, niezdolny do samodzielnego życia, nic nieodczuwający człowiek. Gdybym miał wybór uratować szczura a takiego "człowieka" wybrał bym szczura bez zastanowienia.
  • Odpowiedz