Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jakie miasto polecacie na emigracje jak skończą się te zakazy i przyjdzie kryzys? Bo w polsce nie ma sensu zostawać.

Planowałem za 3 lata wyemigrować po ukończeniu licencjatu i nauczeniu się niemieckiego na co najmniej C1, obecnie to takie A2/B1, więc do września może to mocne B1 przycisnę bo zajęcia skype 3 razy w tygodniu po 2h + własna nauka, ale co mi to da?

Czy bez doświadczenia i wykształcenia jest w ogóle szansa w Niemczech znaleźć coś biurowego/korpo śmieć z językiem C1 i niemieckim B1? Same języki gówno tam dadzą?

??

Które miasto lepiej wybrać? Duży Berlin czy mniejsze?

??

#kryzys #gospodarka #pracbaza #praca #emigracja #koronawirus

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
  • 14
OP: @lossiemkos89: Myślałem nad studiami, a potem pracą byle-jaką, a po studiach już robota

znalazłem nawet kierunku FRee i po angielsku w Berlinie

NA "Wolnym uniwersytecie berlińskim"

Ktoś wie, studiował znajomy/kot/babcia?

ale jedyny program na "bachelor" to mają

Bachelor of Arts in North American Studies

Ale chyba lepsza historia o US w Berlinie niż Mechatronika na PWr co? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
@AnonimoweMirkoWyznania z b1 w niemczech to moze cie przejma po 9 miesiacach zeitarbeit w jakies fabryce na stale. To poziom max handwerk czy innych technicznych... jezeli masz kolegow, ktorzy chca cie zrozumiec.

Do biura min b2 i to w jakis konkretnym celu, bo po ang i niemiecku prawie kazdy niemiec mowi ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ewentualnie spedycje, ale to z doświadczeniem... po tej epidemii ciezko ci bedzie wejsc
@AnonimoweMirkoWyznania:

Berlin jest biednym miastem i ma wschodnie płace. Atakuj bogatsze okolice - Monachium/Bawarię ale tam będziesz się niemieckiego uczył drugi raz bo mają bardzo mocne dialekty. Frankfurt nad Menem, Dortmund, Hamburg.