Wpis z mikrobloga

Białko w diecie wegańskiej. Jak robię ciecierzycę, tofu i soczewicę, żeby smakowały dobrze.

Ciecierzyca- może być z torebki (gotowana) lub z puszki. Na poczatku odlewam wodę, by była sucha. Dodaje sosu sojowego, przypraw: papryki wędzonej, czosnku granulowanego, kminu i soli. Mieszam dokładnie. Następnie podsmażam na patelni ok. 10-15 minut, żeby kulki zrobiły się chrupkie, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypalały.

Tofu- w kawałkach robię zazwyczaj w marynacie pomidorowej z tego przepisu: https://ervegan.com/2018/07/stek-burgery-z-tofu/
Samą marynatę wykorzystuję potem jako sos do ryżu/makaronu.
Natomiast jako zamiennik mięsa mielonego stosuję ten przepis:
https://ervegan.com/2015/09/zamiast-miesa-mielone-tofu/

Soczewica- po ugotowaniu odlewam wodę. Kroję 1 cebulę na drobną kostkę, podsmażam ją na oleju, dodaję ugotowaną soczewicę i przyprawiam papryką wędzoną, czosnkiem granulowanym, pieprzem, sosem sojowym, kminem, majerankiem i dodaję przyprawy do kebaba lub jakąś inną do mięsa, jeśli akurat mam. O ile mam, dodaje też płatki drożdżowe.
Mieszam wszystko i smażę ok. 5 minut. Tak zrobiona soczewicę stosuję jako zamiennik mięsa mielonego np. do spaghetti z sosem bolońskim, lasagne, pierogów itp.

Fasola najlepsza jest, moim zdaniem, z tego przepisu:
https://www.jadlonomia.com/przepisy/fasolka-po-meksykansku/

#roslinnyjadlospis #weganizm #wegetarianizm #dieta
Catit - Białko w diecie wegańskiej. Jak robię ciecierzycę, tofu i soczewicę, żeby sma...

źródło: comment_1585974633gzOiXjGRfslwdrlX3LeOgO.jpg

Pobierz
  • 253
  • Odpowiedz
@warmianskimnich: dlatego wstawiłam przepis, jak dobrze przyrządzic tofu xD Samo tofu chyba nikomu nie smakuje, mi też nie, ale udało mi się nauczyć przyrządzać. Np. nuggetsy z tofu z tego przepisu: https://www.wykop.pl/wpis/47868683/weganskie-tortille-z-nuggetsami-z-tofu-z-produktow/

lub to mielone z przepisu Ervegana są bardzo dobre. Poza tym tofu z bazylią z Lidla jest ok jako podstawa do przyrządzenia wg tych przepisów

Jest jeszcze bardzo dobry twarożek z tofu:
https://www.jadlonomia.com/przepisy/wielkopolski-twarozek-z-tofu/

@b4rtois: szaszłyki i falafel stąd:
Catit - @warmianskimnich: dlatego wstawiłam przepis, jak dobrze przyrządzic tofu xD S...

źródło: comment_1585986135h5KyFUxz0XfwweuKcMX6We.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@KrwawyKefir: Tu się niestety zgodzę, ale to wynika z tego, że wegańskie gotowanie jest trudniejsze (bez wnikania w techniki przyrządzania mięsa). Ciężko jest zrezygnować z takich produktów jak chociażby masło, czy śmietana i wyczarować coś, co będzie wszystkim smakowało, bo już pomijając mięso, to właśnie nabiał jest czymś, co strasznie ciężko zastąpić. W kilku wegańskich knajpach jadłem i niestety muszę przyznać, że jedzenie tam było najwyżej mierne. Sam jestem kucharzem i
  • Odpowiedz
@Catit: Smacznie to wygląda!

A co do tak zagorzałej dyskusje wege/nie wege, to polecam spróbować z tydzień bez mięsa, dziwnie, ale ostatecznie organizm całkiem dobrze funkcjonuje. A po takim czasie jak kebs smakuje?!
  • Odpowiedz
@Catit: ciecierzyca jest zajebista- zjem trochę i zapycha mnie na pół dnia ( ͡° ͜ʖ ͡°) najlepsza w passacie pomidorowej z warzywami chińskimi (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@Hellvis: nie ma nic gorszego niż falafel na mieście :/ Gdybym miała dania wege oceniać po tym, co jem na mieście, to żywiłbym sie powietrzem.
  • Odpowiedz
@Catit:
Wege to takie hipsterstwo. Jak ktoś kocha zwierzęta to może po prostu być wegetarianinem i jeść sobie większość rzeczy normalnie (+ jeść ryby, bo ryby to nie mięso). Ale nie, trzeba przy każdej okazji pokazać jaki się jest wyjątkowy: nie nie, ja nie zjem normalnego jedzenia, tylko soja i ciecierzyca
  • Odpowiedz