Wpis z mikrobloga

Pytanko do Mirków ogarniętych w #siecikomputerowe #informatyka.

Załóżmy model, mam dwa pokoje. Pokój A w którym stoi funbox od Orange światłowód, a do niego podłączone są dwa urządzenia po kablu. No i mam pokój B do którego chciałbym doprowadzić Internety, podłączając drugi router (tp link archer c6 bo akurat mogę mieć taki za przysłowiowa flaszkę). Coś tam poczytałem, pooglądałem jakiś Pakistańców na YT ale do końca nie jestem pewny. Powinienem zrobić to tak: Podłączyć skrętka funboxa i archera (do złącz LAN na obu urządzeniach). Na 1 włączam DHCP, na drugim wyłączam i przypisuje adres IP na sztywno. I teraz pytania za milion punktów- czy to w ogóle zadziała i czy do obu routerów będę mógł podłączyć urządzenia zarówno przewodowo jak i bezprzewodowo ? Wifi na obu ustawiam z takimi samymi parametrami i wtedy urządzenia łącza się z tym z którym maja lepszy zasięg, si? Czy do wykonania takiej operacji routery musza mieć jakies specjalistyczne opcje ?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tam poczytałem, pooglądałem jakiś Pakistańców na YT ale do końca nie jestem pewny. Powinienem zrobić to tak: Podłączyć skrętka funboxa i archera (do złącz LAN na obu urządzeniach). Na 1 włączam DHCP, na drugim wyłączam i przypisuje adres IP na sztywno. I teraz pytania za milion punktów- czy to w ogóle zadziała i czy do obu routerów będę mógł podłączyć urządzenia z

@NurekSpawaczAkrobata: tak zadziała bez problemu, tak właśnie mam
  • Odpowiedz