Wpis z mikrobloga

No i skończyłem cały serial. Zajęło mi to jakieś 2 miesiące ( nie spieszyłem się - taka ciekawostka). Sam serial nie zestarzał się pomimo ponad 20 lat na karku. A ja wreszcie dowiedziałem się za co tylu ludzi na świecie kocha ten serial i myślę że jest to przede wszystkim klimat - klimat włoskich spelunek, półświatka, nihilizmu- nie do podrobienia. Jasne nie byłoby sukcesu gdyby nie charyzmatyczna obsada z Gandolfinim na czele ale w zasadzie więksozsc postaci to barwne charyzmatyczne osobistości. Sam twórca serialu nie patyczkuje się ze swoimi bohaterami, wprowadza całe szeregi nowych bohaterów, niektórych rozbudowuje i gdy widz pozna ich historie, zaprzyjaźni się z nimi, ten w najmniej oczekiwanym momencie zdejmuje ich z planszy -czasem brutalnie a czasem zwyczajnie jak w życiu a to rak, a to samobój, a to wypadek a to wyjazd etc. Niektórzy znikają i chusteczka wie co z nimi?!Sama fabuła nie jest jakaś konkretna, ot wycinki z życia rodzinnego, gangsterskiego, zwyczajne i niezwyczajne perypetie bohaterów, socjopatów, świrów etc. ich problemy moralne, egzystencjalne, życiowe, rodzinne a wszystko to podlane klimatycznym włoskim sosem. Jeśli ktoś się zastanawia czy oglądać po tylu latach to szczerze polecam.

#rodzinasoprano #seriale #hbogo
Cziken1986 - No i skończyłem cały serial. Zajęło mi to jakieś 2 miesiące ( nie spiesz...

źródło: comment_1584618647bQKGyRVJInI3RXyZQJop9d.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cziken1986: Mój najulubieńszy serial.

skończyłem miesiąc temu, teraz jestem na drugim sezonie The Wire. też świetny serial

Mój drugi ulubiony. HBO kiedyś to był naprawdę sztos.

Polecam wam Deadwood, jeśli jeszcze nie oglądaliście.
  • Odpowiedz
@magda_em: Zakończenie jej relacji/terapii z Tonym to dla mnie jedno z większych WTF. I sam nie wiem czy jestem bardziej rozczarowany czy zdumiony. W każdym razie zaskoczony i to bardzo jak to zostało rozwiązane.
  • Odpowiedz
@Cziken1986: Moim zdaniem się zestarzał. Śmiem twierdzić, że 90% dzisiejszych odbiorców nie dałaby rady dokończyć go w całości. Co do The Wire , to cóż. Serial o złodziejach idiotach ściganych przez jeszcze większych idiotów policjantów. Nigdy nie rozumiałem jego fenomenu
  • Odpowiedz
  • 0
@magiol SoA widziałem do 5 sezonu? W każdym razie do tego sezonu w którym był Herkules(Kevin Sorbo) na liście do zobaczenia mam jeszcze 'the shield' też podobno dobry.
  • Odpowiedz