Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@Curus_Bachleda: A dla dyskietek twardych B było dla dyskietek 5.25 cala miękkich, C dysk twardy ew. Stacje CD były na literach D / E w czasach kaset i compact disców. Litery były rezerwowane, brak stacji 5.25 nie oznaczał że CD zaloguje się na B zawsze min. D literkę dostawał.
  • Odpowiedz
B - napędy CD własnie, B dlatego, że wciąż montowano stacje dyskietek.

@Curus_Bachleda: Nigdy w życiu CD nie zamontował mi się pod B. B to zawsze była domyślnie druga stacja dyskietek, bo były dwa rozmiary. CD montował się za dyskami twardymi.
  • Odpowiedz
Nigdy w życiu CD nie zamontował mi się pod B. B to zawsze była domyślnie druga stacja dyskietek

@Polanin: zgadza się, @Curus_Bachleda się myli. U mnie na ten przykład A to były dyskietki 5,25 cala, a B to 3,5 cala. Pierwsze komputery nawet nie miały dysku twardego, a dwie stacje dyskietek były po to, żeby można było skopiować dane między dyskietkami. Więc logiczne, że A i B musiały być
  • Odpowiedz
@Curus_Bachleda: windows na płytach z FFD nie zamontuje CD pod B, bo obie A i B był zarezerwowane dla FFD. Kontroler FFD jest na 2 urządzenia i ze względu na kompatybilność wsteczną (MS lubi kompatybilność wsteczną), domyślnie A i B są zarezerwowane.
  • Odpowiedz
W komputerach trochę inaczej to wygląda.

A - to były dyskietki, pierwsze z pierwszych

B - napędy CD własnie, B dlatego, że wciąż montowano stacje dyskietek.

C - to był pierwszy dysk, ten na który wgrał się system

D - był kolejnym dyskiem i tak dalej, każda podpięta pamięć masowa ma kolejną literkę.

@
  • Odpowiedz
D - był kolejnym dyskiem i tak dalej, każda podpięta pamięć masowa ma kolejną literkę.

@Curus_Bachleda: A jak bym podpiął tyle dysków / pamięci, że by zabrakło kolejnych liter, to ten wpięty po "Z" jaką by dostał automatycznie nazwę?
  • Odpowiedz
@Serghio: A B C są rezerwowane dla kompatybilności starego oprogramowania, kolejne literki wchodzą w kolejności w jakiej kontroler na płycie głównej pierwszy raz zgłosił sprzęt. Dlatego druga partycja to zwykle D a napęd dvd E, pendrive F i tak dalej.
  • Odpowiedz