Wpis z mikrobloga

@reddml: No właśnie przez uprzedzenia. Poczytaj komentarze tutaj na wykopie i dowiesz się z nich, że kobieta pracuje gorzej. A jak ktoś ma uprzedzenia, że kobiety pracują z reguły ("statystycznie") gorzej, to będzie mniejszą pensję dawał. I niełatwo jest zmienić takie uprzedzenie, nawet jak spotka "wyjątek od reguły".
  • Odpowiedz
@kooolega: bo piszesz jakieś wysrywy, sama ue przyznała że w Polzdze jest najmniejsza nierówność płac niż w reszcie państw członkowskich. oczywiście uwzględniając te same stanowiska pracy, inaczej to porównanie nie ma sensu.
  • Odpowiedz
@Pilaf: Nie mam zamiaru Cię przekonywać, tylko pokazuję, że tekst z tego obrazka (który swoją drogą podchodzi pod gimbo-argument) jest dziurawy, tzn. że istnieje proste wytłumaczenie tego stanu rzeczy.
  • Odpowiedz
@Pilaf: wytłumaczyłem, że mogą mniej płacić też przez uprzedzenia. To jest wytłumaczenie.

sama ue przyznała że w Polzdze jest najmniejsza nierówność płac niż w reszcie państw członkowskich

@Pilaf: no sorry, ale chyba nie umiesz dyskutować. Żeby dyskutować, trzeba podawać KONTRargumenty. A ja nie neguję FAKTU, że w Polsce jest lepiej pod tym względem (też
  • Odpowiedz
@kooolega: mylisz oczywiście jak zawsze ( ͡° ͜ʖ ͡°) akurat znam kilka kobiet co zarabiają więcej albo tyle samo ale coś od siebie dają tak jak Ci, którzy dostają tyle co ona.
  • Odpowiedz
@Pilaf: A ja nie widzialam nigdy faceta przedszkolanki. Ciekawe skąd się to bierze. Hmm.. może dałoby się to wytłumaczyć jakimiś kwestiami kulturowymi, ale kto to wie..
  • Odpowiedz
  • 1
@Pilaf przepisy bronią. Chyba że chcesz mieć na budowie pracownika, który nie przyniesie Ci nawet worka cementu a taczka z ladunkiem nie może ważyć więcej niż 50 kg
  • Odpowiedz