Wpis z mikrobloga

@FarQ: w niektórych może lekka przesada,, jednak warto uczyć dziecko od małego wykonywania obowiązków domowych, tak by w przyszłości sobie radziło w życiu, a nie w wieku 20 lat szukało w googlach jak wymienić żarówkę. Oczywiście wykonywanie obowiązków powinno być wspólne, w formie zabawy, należy pilnować dziecko i nagrodzić je za wykonane obowiązki.
Najgorszą rzecz jaką można uczynić dziecku to robienie wszystkiego za nie, bo wychowuje się dorosłego, który nie
  • Odpowiedz
dla dwulatka odkurzanie i nakrywanie do stołu

@Lothay:

już to widzę jak mój 6 lat brat będzie obierał ziemniaki. Rip palce

@dawid-hopek: polecam zapoznać się z programami bananowych przedszkoli Montessori, tam dzieci, które jeszcze robią w spodnie uczą się takich prostych czynności domowych :-).
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@FarQ: Akurat jeszcze 200 lat temu wszystkie dzieci potrafiły takie rzeczy w tym wieku robić. Skoro nie umarły od tego wtedy to i pewnie teraz nie umrą.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 12
@Jarasznikos: czemu przesada. 9 latek już powinien wiedzieć jak to zrobić i czego przy wymianie nie robić. Nie bierzesz też tego pod uwagę, że takie dziecko i tak musi wszystko robic pod nadzorem rodzicow.
  • Odpowiedz
@FarQ: Nie wiem co tu dziwnego
Normalna lista obowiązków.

A potem wykopki dostają spazmów jak się im piszę że się zrobiło ławkę czy miniremont. Widocznie ciągle rodzice we wszystkim wyręczali a potem w dorosłym życiu płacz że nic nie potrafią ¯\(ツ)
  • Odpowiedz
Wiadomo niech dzieci nie mają obowiązków żadnych

@scotieb: jest różnica między uczeniem dzieci odpowiedzialności za siebie, sprzątania po sobie i pomocy w domu a używaniem ich jako darmowej siły roboczej.
  • Odpowiedz
@FarQ: Jak ja się cieszę że mnie rodzice wszystkiego nauczyli, serio. Takie rzeczy jak prasowanie, mycie łazienki, pranie, czyszczenie butów...
  • Odpowiedz