Wpis z mikrobloga

Dostałem dzisiaj PIT od swojego pracodawcy i coś mi się nie zgadza. Z racji tego, że nie mam ukończonego 26 roku życia należy mi się zwrot zaliczki na PIT. Nie podpisywałem nic związanego z tym, aby pracodawca wypłacał mi zaliczkę PIT razem z wypłatą, tylko liczyłem na zwrot tych pieniędzy w formie zwrotu podatku.
Przychód: 15750,00 koszty uzysk:778,75 Dochód: 14971,25 Zaliczka: 931,00
Od dnia 1.08.2019
Przychód: 11250,00 Koszty uzysk: 222,50 Dochód: 11027,50 Zaliczka: 0,00

Czyli rozumiem poniższe kwoty można interpretować, jakbym dostawał ową zaliczkę na PIT razem z wypłatą tak?
#pracbaza #ksiegowosc #pit
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bi-tek: Wzajemnie, ale mi tez coś w tej sytuacji od początku śmierdzi, jakby po prostu te pieniądze gdzieś zniknęła, a jak nie wiadomo, gdzie są to pewnie on je ma ( ͡° ͜ʖ ͡°). Będę z nim rozmawiał w poniedziałek i podzielę się rezultatem.
  • Odpowiedz
  • 0
@nico1995 Szef Janusz cię prawdopodobnie oszukał mirku. W zeszłym roku, żeby nie potrącać pracownikowi zaliczek trzeba było mieć jego oświadczenie. Skoro nie podpisywaleś to powinieneś dostawać więcej kasy. Gdybyś na umowie miał kwotę netto, to faktycznie nie dostałbyś ani zwrotu ani więcej wypłaty, ale ten zapis, który wstawiles to jest kwota brutto, czyli skoro nie podpisałeś oswiadczenia, to twój podatek jest w kieszeni u janusza. W sumie dostawałeś w związku z
  • Odpowiedz
@ixie: Tak mam świadomość, że mnie oszukał i po prostu w poniedziałek będę z nim całą sytuację wyjaśniał. Kolega z pracy jest w identycznej sytuacji. Pewnie chciał się wzbogacić na niewiedzy pracowników. Myślę, że prawdopodobnie skończy się to wypowiedzeniem umowy przeze mnie, bo już firma Janusz & Janusz sp. zoo mnie po prostu wykańcza takimi sytuacjami psychicznie.
  • Odpowiedz